Снимка: DW
fallback

"Израснах с майка, която вярва, че ваксините са опасни и открито говори за това онлайн и на живо". Това бяха думите на Итън Линдънбъргър, който вчера се изправи пред американските сенатори, експерти и представители на здравеопазването. 18 години той живее без нито една ваксина. Застрашен е от тетанус, зетски паралич, морбили...

Oще по темата

Осъзнавайки реалната ситуация обаче, в момента, в който става на 18, Итън отива сам да направи всички пропуснати инжекции. Този бунт срещу майка му му спечели покана в американския Конгрес.

"Бавно започнах да си давам сметка за доказателствата. Бях заинтригуван от факта, че толкова много хора изразяват несъгласие с майка ми", разказва Итън. Това го подтикнало да намери повече информация по случая и за това се обърнал към статии на  американските здравни служби, организации за обществено здраве и от научни издания. За разлика от него, майка му подхранвала своите вярвания с данни само от Facebook.

Когато показал обаче на майка си научна статия, в която пишело, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола не причинява аутизъм, тя му отговорила: "това е, което искат да вярваш".

"Продължавам да бъда толкова уважителен и любезен, колкото е възможно, и опитвам да й покажа истината. Мисля, че тя разбира, че това е важно за мен. Това само по себе си е достатъчно, за да бъдат изградени отношения", заявява Итън пред конгресмените. Той не хвърля вината върху убежденията на майка си, а върху социалните мрежи, които предизвикват дезинформация.

"Хората всъщност не се влияят от числа и данни. Майка ми защитаваше позицията си с аргумента, че познава хора и е станала свидетел на лични истории. Корелативната връзка обаче не е причинно-следствена връзка", каза Итън.

"Нейните вярвания са опасни", категорично беше момчето.

Голям брой ваксини на теория са задължителни в САЩ, за да можеш да ходиш на училище. Четирийсет и седем от общо 50-те щата обаче разрешават да не се правят ваксини по "лични", "философски" или "религиозни" причини. Сред тях е и щатът на Итън - Охайо.

Итън стана известен през ноември с публикацията си в сайта Reddit, озаглавена: "Родителите ми са леко глупави и не вярват във ваксините. Сега, след като станах на 18, къде мога да отида да се ваксинирам? На моите години мога ли да се ваксинирам?".

Итън получил хиляди отговори и дори привлякъл вниманието на няколко медии и сенатори.

Няколко седмици след публикацията си той бе ваксиниран срещу хепатит А и Б, грип, тетанус и папиломен вирус. Впоследствие е ваксиниран срещу рубеола, морбили, заушка и детски паралич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Futurehealth

преди 4 години

;-)))

72

Ддддд

преди 5 години

До 60 Дрт пръчТъй, тъй.. И кой ще ги плати тези хиляди левове?! Никой... Точно колкото плащат скъпоструващите операции и терапии на болни дечица, та родителите им постоянно правят кампании за събиране на средства. Щото ако не платят, детето им "заминава". Лекове има - пари Уж няма. Иначе много загрижени за вселенското здраве. До тук с медико и фарма-алтруизма. Фарс.

71

Анонимен

преди 5 години

Бунтарите и лошите се ваксинират сега. Антиантиваксърите идват, бунтуват се срещу антиваксърите.

fallback