Снимка: Bulgaria ON AIR

Растящо напрежение между американския Сенат и Белия дом. От комисията по външните работи са единодушни - саудитският престолонаследник е поръчал убийството на журналиста Джамал Кашоги. Версия, с която Доналд Тръмп и досега не е съгласен, предаде Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Сенатската комисия по външните работи изслуша при закрити врата директора на ЦРУ Джина Хаспел. Темата - заключенията на американското разузнаване относно убийството на колумниста на "Вашингтон поуст" Джамал Хашоги.

На излизане и демократи, и републиканци нямат никакви съмнения.

"Човек трябва да се прави на сляп, за да не заключи, че убийството на Джамал Кашоги е било организирано и ръководено от Мохамед бин Салман. Не смятам принца за доверен партньор на Съединените щати – той е луд и опасен и може да постави нашите взаимоотношения под риск", категорична бе Линдзи Греъм - сенатор от Републиканската партия.

От Белия дом настояват: Няма доказателства за вината на саудитския престолонаследник. Сенаторите пък обвиняват президента, че оправдава убийството на журналист и настояват за санкции срещу Рияд.

В следващите дни те ще гласуват резолюция за спиране на американската военна помощ за Саудитска Арабия, която води война в Йемен.

Досега Саудитска Арабия е обвинила 11 души за убийството на Джамал Кашоги, но категорично отрича престолонаследникът да е замесен. Тялото на журналиста така и не беше намерено.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase