Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги е тест за целия свят, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Турция няма намерения да навреди на саудитското кралско семейство заради смъртта на журналиста, но светът и най-вече мюсюлманската общност няма да бъдат удовлетворени, докато не бъдат разкрити и изправени пред съда извършителите на убийството, изтъкна Ердоган на пресконференция на срещата върха на Г-20 в Буенос Айрес.

Той отбеляза, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е изпратил главният прокурор на Саудитска Арабия в Турция, за да разследва убийството на Кашоги, но той не бил споделил никаква информация с Анкара. В интерес е на Рияд да разкрие какво точно се е случило с Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, добави турският президент.

Ердоган призна, че убийството не е било официално обсъждано на срещата на върха и че канадският премиер Джъстин Трюдо е бил единственият лидер, който е повдигнал въпроса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви вчера, че се е запознал с всички разузнавателни сведения за убийството на Хашоги, с които Вашингтон разполага, и повтори, че няма пряко доказателство, свързващо саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман с убийството.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase