Снимка: Reuters

Китай отхвърли днес американски правителствен доклад, който обвинява Пекин, че е засили усилията си за присвояване на технологии преди среща на американския президент Доналд Тръмп с китайския лидер Си Цзипин, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Министерството на търговията на Китай отхвърли доклада на службата на постоянни търговски представител на САЩ, отбелязвайки, че това са "нови неоправдани обвинения" и посочи, че Вашингтон разстройва икономически отношения.

Двете страни повишиха взаимно митата върху вносни стоки за милиарди долари, като САЩ обвинява Пекин, че краде или оказва натиск на компании да предават технологии в разрез със задълженията, произтичащи от отвореността на пазара.

В доклада се посочва, че китайските хакерски нападения, целящи кражба на американски технологии, са се засилили тази година, а Пекин не е направил основни промени в политиката си, която е смятана за неправомерна от търговските партньори на страната. Това е напълно неприемливо за Китай, заяви говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън.

Надяваме се, че американската страна ще спре думите и делата, унищожаващи двустранните икономически и търговски отношения, посочи той.

Ган Фън призова Вашингтон да "създаде благоприятни условия" за връщане на икономическите отношения "на верния път".

Докладът от вторник е евентуален нов дразнител преди срещата на Тръмп и Си Цзинпин в Буенос Айрес на срещата на Г-20. Според икономисти самата среща едва ли ще доведе до решаване на спора, за който компаниите се притесняват, че ще охлади световния икономически растеж. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase