Снимка: БТА
fallback

Американските санкции срещу Иран започнат да действат отново в полунощ (вашингтонско време или 7 ч. българско време утре), предаде ДПА.

Това е следващата стъпка от процеса, след като САЩ едностранно напуснаха сделката за иранската ядрена програма от 2015 г., отбелязва БТА.

Първите санкции ще засегнат иранските държавни покупки на американски долари и търговията на Техеран със злато, продажбите на ирански държавни облигации, иранския автомобилен сектор и износа на килими и хранителни продукти.

Oще по темата

Санкциите бяха наложени най-напред от предишния американски президент, Барак Обама, преди сделката през 2015 г., което според мнозина е накарало Иран да се съгласи да води преговори, и се ползваха с широка подкрепа по света, припомня ДПА.

Американски президент Доналд Тръмп сега се стреми да изгради глобална коалиция за връщане на санкциите.
Много от партньорите на САЩ продължават да подкрепят ядреното споразумение и не виждат признаци за нарушаване на условията му от Иран.

Господстващата роля на САЩ в световната финансова система означава, че Вашингтон е в състояние да притиска държави и компании да се съгласят, отбелязва ДПА.

Американски служител каза, че иранското правителство използва освободени от ядрената сделка финансови ресурси, за "да разпространява човешката нищета". Сега САЩ се опитват да се заемат с "тоталността на иранската заплаха" в Близкия изток.

"Нищо от това не е необходимо да се случва", заяви служителят за санкциите. По думите му Тръмп иска да се срещне с иранското ръководство за преговори "по всяко време".

САЩ казват, че няма да носят никаква вина за каквито и да е отрицателни последици върху местното население. Служител обвини Иран в "системно лошо управление" на икономиката.

САЩ отричат да се стремят към смяна на режима, а твърдят, че целта им е да "променят поведението на режима".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ognyanz

преди 5 години

А Иран се готви да продава нефт на Европейския съюз срещу евро, а не срещу долари. Печатницата за долари ще намали малко производството си. Стъпка в правилна посока.

17

Анонимен

преди 5 години

До ПешоКой ще им резне крилцето бе.. САЩ управляват света. Държат контролна над централните банки на всички дръжави с изключение на Иран (скоро и това ще се промени), Куба и още една-две. Каквото каже САЩ това става. Дори Руските банки са под контрола на САЩ. Това е положението.

16

Юесей

преди 5 години

До Анонимен 15Защото това е Америка пич.

fallback