Снимка: Reuters, архив
fallback

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица, предаде БТА като се позова на ДПА.

През октомври Нетаняху обяви, че Израел ще излезе от организацията, след решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли от нея САЩ заради "антиизраелските й пристрастия".

Oще по темата
"Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО", заяви Нетаняху в началото на днешното редовно правителствено заседание.

"Смятам това за необходимо с оглед на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на категоричната позиция на САЩ в ООН, която приветстваме", каза още той.

Израел се оплака, че в поредица резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските действия в Ерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото спорове свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите - Храмовият хълм.

Тази година организацията добави към списъка си с обектите на световното културно наследство старата част на Хеброн на Западния бряг - място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки възмущение в Израел.

През седмицата Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция срещу решението на Вашингтон да признае Ерусалим за израелска столица.

"Палестинците са тези, които не искат решение на конфликта", каза Нетаняху, имайки предвид изявлението на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със САЩ по никакъв мирен процес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 6 години

До Defender of JusticeТеоретично до 1945г. Израел не съществува....голяма част от евреите в Европа биват изселени от Хитлер именно в Палестина...просто така се е казвала тази област от край време....и разбира се типично по еврейски те си създават държават през главата на палестинците благодарение на САЩ и тяхната маша ООН.Добре че не са решили да си създадат държавата в България че сега ние щяхме да си имаме Палестинския проблем.

55

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 65Ти вземи и прочети как е създадена Израел и тогава дрънкай глупости.....Целия този конфликт в Близкия Изток е съдаден от ФАЩ признавайки държавата Израел....Да си представим какво ще стане ако ФАЩ признаят Кюрдистан....само с едно признаване на Йерусалим за столица на Израел какво се случи....Това признаване има една цел конфликта да продължава за да може да си продаваме оръжията. ФАЩ желаели мир в Близкия Изток...това е тотален абсурд.

54

ЕМ

преди 6 години

До Осман: И как така ще изчезне? Някяква магия ли ще направиш или мега теракт? Не вярвам в магии и заклинания, а с потенциалните теракти ЦАХАЛ и ШАБАК се справят отлично. И не само в Израел, но и в много други страни, особено в Европа! То не е вредно човек дае мечтае, но в един момент могат да го приберат и облекат в бял халат с дълги ръкави. Тъй бе не се увличай много...

fallback