Снимка: БТА
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с китайския си колега Си Цзинпин и призова Пекин да упражни натиск върху Северна Корея след обявеното от Пхенян успешно изпитание на нова междуконтинентална ракета. Това се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Oще по темата
"Тръмп подчерта необходимостта Китай да използва всички налични лостове, за да убеди Северна Корея да спре с провокациите си и да се върне на пътя към премахването на ядрените оръжия", се казва в изявлението след проведения по-рано днес разговор между двамата лидери.

"Още днес на Северна Корея ще бъдат наложени нови тежки санкции. Тази ситуация ще бъде овладяна!", написа в Туитър Тръмп след разговора. Той обаче не съобщи подробности за санкциите.

Китайският лидер е казал на американския си колега, че Пекин има като своя неотклонна цел поддържането на мира и стабилността в Североизточна Азия, както и премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, съобщи агенция агенция Синхуа.

Германия от своя страна също категорично осъди поредното севернокорейско изпитание на балистична ракета, заяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.

"Северна Корея отново наруши международното право. Безскрупулното поведение на страната представлява огромна заплаха за международната сигурност", каза Габриел. Той добави, че ще извика севернокорейския посланик във връзка с ракетния тест.
олзване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

бг

преди 6 години

Този жълто-оранжев шемет звъни на китаеца всеки ден.

14

Боби

преди 6 години

До анонимен 13През 70те години на миналия век Северна Корея е подписала договора за неразпространение на ядреното оръжие. Обвиняват я че скоро след това заради променената обстановка е излязла от договора и е разработила ядрено оръжие. Тоест не може и Тако и Вако. Но все пак след подписване на договора НИКОЙ НЕ И Е ГАРАНТИРАЛ НЕЗАВИСИМОСТ - е и какво да прави Ким старши? Започва ядрена програма която със сигурност ще осигури максимална степен на независимост.

13

анонимен

преди 6 години

какво межд право е нарушила сев корея преди години франция какво правеше поостровите на индииския океан береше банани сигурно прави си учения и катоси изпьлни програмата се прекрати това е излишна истерия сащ защо не престанеда продава орьжие целият свят ври и кипи от интригите на сащ

fallback