Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с китайския си колега Си Цзинпин и призова Пекин да упражни натиск върху Северна Корея след обявеното от Пхенян успешно изпитание на нова междуконтинентална ракета. Това се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Още по темата
"Тръмп подчерта необходимостта Китай да използва всички налични лостове, за да убеди Северна Корея да спре с провокациите си и да се върне на пътя към премахването на ядрените оръжия", се казва в изявлението след проведения по-рано днес разговор между двамата лидери.

"Още днес на Северна Корея ще бъдат наложени нови тежки санкции. Тази ситуация ще бъде овладяна!", написа в Туитър Тръмп след разговора. Той обаче не съобщи подробности за санкциите.

Китайският лидер е казал на американския си колега, че Пекин има като своя неотклонна цел поддържането на мира и стабилността в Североизточна Азия, както и премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, съобщи агенция агенция Синхуа.

Германия от своя страна също категорично осъди поредното севернокорейско изпитание на балистична ракета, заяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.

"Северна Корея отново наруши международното право. Безскрупулното поведение на страната представлява огромна заплаха за международната сигурност", каза Габриел. Той добави, че ще извика севернокорейския посланик във връзка с ракетния тест.
олзване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase