Снимка: Reuters, архив

Протести срещу омразата и расизма бяха организирани в различни градове в Съединените щати. Те са в отговор на насилието, избухнало по време на шествието в събота на расисти и неонацисти в Шарлътсвил в щата Вирджиния, съобщи БНР.

Още по темата

Протестиращите заявиха, че целта е да бъде заклеймен фашизмът, както и президентството, което според тях е позволило привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса да се почувстват окрилени.

Президентът Доналд Тръмп беше остро критикуван от водещите политически партии заради първоначалното си изявление, в което осъди насилието от "всички страни".

Белият дом трябваше да положи огромни усилия, за да отвърне на критиките.

Вицепрезидентът Майк Пенс подчерта, че не трябва да има търпимост към омразата и насилието, нито към неонацистите или "Ку клус клан".

"Подобни опасни крайнодесни групировки нямат място в американския обществен живот", заяви Пенс.

За днес е насрочено съдебно изслушване на 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо, който беше арестуван за прегазване с кола на група хора по време на сблъсъците в Шарлътсвил.

32-годишна жена загина, 19 бяха ранени. Младият мъж е обвинен в предумишлено убийство.

На изслушването днес ще бъде решено дали Филдс да остане под стража, или да бъде пуснат под гаранция. Спрямо него бяха повдигнати и три обвинения за умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase