Снимка: архив, Reuters

Американската мечта е започнала да губи сили, сочи проучване, според което по-малко от половината хора, родени през 1984 година, имат по-високи доходи от своите родители, докато 40 години преди това този дял е бил 90 процента, информира Франс прес.

"Перспективите децата да печелят повече от родителите си значително са намалели за последните 50 години в Съединените щати", сочи проучването, публикувано в сп. "Сайънс".

"Социалното издигане в абсолютно изражение силно е отслабнало в цялата система на разпределение на доходите, като най-голям е спадът в семействата от средната класа", уточнява водещият автор на проучването Радж Чети, изследовател в университета Станфорд в Калифорния.

За целта на изследването икономистите са анализирали статистически данни от националното преброяване, отразяващи данъчните декларации, с корекции за инфлацията и други фактори.

Те са установили, че най-голям спад на доходите при едно поколение спрямо предходното е настъпил в промишлените райони на Средния Запад, по-специално в щатите Илинойс, Индиана, Мичиган и Охайо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели в последните три от тези щати.

Най-слаб спад в социалното издигане е отчетен в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Монтана.

Авторите на проучването обясняват, че само по себе си увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ няма да бъде достатъчно за решаване на проблема, ако не бъде прилагана политика за създаване на условия, позволяващи подпомагане на социалното издигане.

"Според нас един по-голям икономически растеж е необходим, но не е достатъчен, за да се възстанови по-силното социално издигане на следващото поколение спрямо предишното", посочват в уводната статия към проучването икономистите Лоурънс Кац от Харвардския университет и Алън Крюгер от Принстънския университет.

Икономическите данни показват, че за да се засили социалното израстване, политиците трябва да съсредоточат усилията си за стимулиране на доходите на средната класа и най-бедните домакинства, обясняват авторите.

Сред мерките, които би трябвало да се приемат, двамата икономисти посочват: универсална система от детски ясли, по-широк достъп до държавните университети, увеличаване на минималния доход и помощи за семействата при преместване от бедни квартали към райони с по-добри държавни училища и с повече публични средства за образование.

Много от тези мерки бяха включени в предизборната програма на кандидатката на демократите за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън, отбелязва АФП.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase