Рекс Тилърсън и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters
fallback

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс закле Рекс Тилърсън като държавен секретар на церемония в Белия дом, на която присъстваше и президентът Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Този човек се ползва с уважение в цял свят. Сега обаче започва най-важното му пътешествие", каза Тръмп. Той отново изрази убедеността си, че всички страни имат право да защитават националните си интереси.

Вчера Сенатът на САЩ одобри кандидатурата на Тилърсън за първи дипломат на САЩ с 56 на 43 гласа. За бившия шеф на петролния гигант "Ексон Мобил" гласуваха всички републиканци, трима демократи и един независим.

Oще по темата

"В международната дипломация нашата страна трябва да съдейства за укрепването на стабилността и сигурността в света. Вие разбирате, че задачата на нашите дипломати и мисията на Държавния департамент е да служат на интересите на САЩ" в името на сигурността и благоденствието на страната и народа й, заяви Тръмп, обръщайки се към Тилърсън.

Президентът изрази увереност, че новият държавен секретар ще осъзнава необходимостта "да укрепва съществуващите съюзи и да създава нови" в името на стратегическите интереси на страната и сигурността на американците.

"Вие наследявате огромни предизвикателства в Близкия изток и по цял свят, но аз наистина вярвам, че можем да постигнем мир и стабилност в тези неспокойни времена", заяви Тръмп.

В отговор Тилърсън благодари на президента за оказаното му доверие, на колегите си за помощта в подготвянето му да работи на новата длъжност и на "огромното множество" от познати и непознати негови доброжелатели. Той заяви, че добрите пожелания и молитвите на тези хора ще му напомнят, че служейки на президента, той служи и на техните интереси и винаги представлява интересите на целия американски народ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 7 години

Така де, делата на Стандарт Ойл преди и по времето на ВСВ са добре известни по света. А и след това. В крайна сметка нищо лично, всичко е въпрос на бизнес.

2

Трайчо Петрунов

преди 7 години

Много обичах американците и те ми беха светлината у тунело ама като дойде тоя комунис Тръмп вече не ги обичам и нема да емигрирам у щатите а че си седим дома и че си пием ракия наместо уиски с кисело зеле.

1

Анонимен

преди 7 години

Рекса трябва да се справи с булдога

fallback