Владимир Путин и Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров нарече предложения за поста държавен секретар на САЩ шеф на петролната корпорация ExxonMobil Рекс Тилърсън "прагматичен човек", който ще спомага за развитието на руско-американското сътрудничество.

"Не смятам, че имам право да коментирам решение, което смята да вземе новоизбраният президент на САЩ, - каза Лавров на пресконференция. - Мисля, че и президентът Тръмп, и новият бъдещ държавен секретар не са били противници на развитието на нашето взаимодействие, даже напротив - това са прагматични хора. Разчитаме, че този прагматизъм ще бъде добра основа за изграждане на взаимноизгодно сътрудничество с оглед на руско-американското взаимодействие и решаването на международните проблеми".

Още по темата

Доналд Тръмп обяви, че е избрал Рекс Тилърсън за държавен секретар в своята администрация, която ще встъпи в длъжност на 20 януари догодина.

Положително за Тилърсън се отзова и външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков. "Той активно е подпомагал бизнес сътрудничеството и е познат на всички", отбеляза Ушаков пред журналисти.

Запитан дали ако Тилърсън стане държавен секретар, това ще подобри руско-американските отношения, Ушаков каза: "Ние искаме да преодолеем кризата в нашите отношения, която не удовлетворява нито руската, нито американската страна".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase