Снимка: Reuters
fallback

Указът на американския президент Доналд Тръмп, забраняващ влизането в САЩ на бежанци и хора от определени страни, преобладаващо мюсюлмански, предизвика криза броени дни след встъпването му длъжност, като доведе до блокиране на пътници по света, засилващи се протести в Америка и увеличаване на тревогата в неговата Републиканска партия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Имиграционната разпоредба, издадена от Тръмп, повече от който и да е от множеството му ходове в първите му дни в Белия дом, определя започващото му президентство като управление, движено от желание за решителни действия дори с цената на обмислен процес и коалиционно изграждане.

Тя въвлича новото правителство в първия му конституционен конфликт, след като голям брой съдилища се намесват с цел да спрат някои нейни аспекти, и в най-големия му дипломатически инцидент, след като чуждестранни съюзници отправят възражения, коментира американското издание.

Oще по темата

Служители в САЩ и Европа се тревожат от вредите, които издадената от правителството на Тръмп забрана за влизане на мюсюлмански бежанци може да причини на сигурността на Запада, отбелязва британският в. "Гардиън".

Смята се, че забраната е била разработена от движена от идеологически подбуди група около Тръмп без консултации с министерствата на правосъдието, външните работи, отбраната или вътрешната сигурност.

Служители, цитирани от изданието, казват, че очевидните антимюсюлмански намерения зад указа ще бъдат използвани от екстремистки групировки като инструмент за набиране на бойци и същевременно ще отчуждат правителства в арабския и ислямския свят, чието сътрудничество е съществено за откриване на потенциални терористи.

Споделянето на разузнавателна информация вече е заплашено от несигурността за намеренията на правителството на Тръмп по въпроса с използването на мъчения, по който президентът изпраща смесени сигнали, като казва, че ще се съветва с министъра на отбраната Джеймс Матис и същевременно изразява убеденост в ефективността на методи като симулираното удавяне.

Има и съобщения, че разузнаванията на Израел и Великобритания са били предупредени от екипа по националната сигурност на бившия американски президент Барак Обама при приключването на неговото управление да не споделят деликатна информация с екипа на Тръмп, докато не завършат разследванията за това дали приближените на милиардера не са заговорничели с Русия за манипулиране на изборите в САЩ.

Изразява се също така тревога от произволния характер на определянето на страните, засегнати от забраната. Служител, цитиран от "Гардиън", изтъкна, че в списъка не са включени държави, в които Тръмп има бизнес интереси, и отбеляза, че в САЩ не са били извършвани терористични нападения от граждани на страните, за които важи указът.

Изпълнителната заповед на Тръмп предизвика объркване, гняв и вълна от протести в САЩ, посочва в. "Вашингтон пост".

Въпреки че правителствени служители се опитаха да дадат разяснения за прилагането на забраната, нейният точен обхват и правните въпроси около конституционносъобразността й остават нерешени. Не е ясно и дали правителството ще се съобрази с разпоредбите на федерални съдии за временно преустановяване на забраната за пътуване.

Изпълнителната заповед на Тръмп предизвика вълна от критики от демократите в Конгреса. Президентът се сблъсква с нарастваща съпротива и от конгресмени от собствената си партия, отбелязва американското издание.

Опитът на Тръмп да спре с указ достъпа до САЩ на определени бежанци и мигранти от Близкия изток няма да трае дълго. Повечето мерки в разпоредбата са временни. Но е ясно, че независимо какви са краткосрочните му планове, той ще се стреми към дългосрочно затягане на граничната политика на САЩ, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 години

америка тръгна по пътя по който заслужава,пътя на разрухата

35

Анонимен

преди 7 години

Добре,че за нас кутригурите няма забрана и имаме все още право на виза.

34

zaw12929

преди 7 години

3300zaw12929преди 27 секундиЛибералните европейски "ценности" дадоха фира по всички линии и се надявам Тръмп да сложи ред в света.Протестите организира Хилари и няма скоро да спре, но всяко зло има край.

fallback