Снимка: архив Reuters

Известният бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани е фаворит за поста държавен секретар в бъдещото правителство на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на негов приближен, пожелал анонимност.

Джулиани е без конкурент за поста държавен секретар, добавил източникът, цитиран от АП и БТА.

Още по темата

Той стана световноизвестен по време на атентатите в Ню Йорк, когато бе кмет на мегаполиса. Малко след това списание "Тайм" го обяви за "Личност на годината" през 2001 г., a през 2002 г. кралица Елизабет II го удостоява с почетно рицарско звание.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър посъветва страните от НАТО, които са обезпокоени от предстоящото влизане на Доналд Тръмп в Белия дом, да разговарят с новото правителство, за да защитят постиженията на Атлантическия съюз, предаде Франс прес.

В предизборната кампания Тръмп обяви, че може да постави условия, за да продължи да спазва съюзническите ангажименти на САЩ в НАТО и това предизвика тревоги в Европа, напомня АФП.

Министърът на отбраната в правителството на Обама бе запитан какво е посланието му към тези страни. Той отвърна, че няма мандат да говори от името на бъдещото правителство.

"Единственото, което мога да кажа на европейските страни, е: разговаряйте с новото правителство. Работете с него, останете привързани към ценностите и принципите, които отстояваме. Ние можем да се защитаваме много по-добре, когато работим заедно", каза Картър, цитиран от БТА.

Независимо кой е на власт в САЩ, Вашингтон винаги е смятал, че европейските страни разчитат твърде много на САЩ за колективната отбрана в НАТО и от години настояват европейците да увеличат разходите за отбрана, напомня АФП.

Повечето европейски страни отделят за отбрана по-малко от 2-та процента от брутния вътрешен продукт, определени от съюза. САЩ, чиито разходи за отбрана възлизат на около 3,3 на сто от БВП, осигуряват около 70 на сто от разходите в НАТО.

Пентагонът и Държавният департамент заявиха, че все още нямат никаква информация от екипа на избрания за президент Доналд Тръмп какви са намеренията му за прехода във властта, предаде ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase