Снимка: Reuters
fallback

Според предварителните резултати кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп води с 169 електори, докато в последните минути неговият опонент Хилари Клинтън получи 131, съобщи SkyNews.

Преди минути стана ясно, че Доналд Тръмп спечели и в Охайо. Той води и в ключовия щат Флорида.

Електорите са членовете на Избирателната колегия, които не са точно пропорционални на гласовете за всеки един и на спечелените щати. За да бъде избран един кандидат трябва да има поне 270 електорски гласа.

Клинтън печели вота в щатите Масачузетс (11 електорални гласа), Роуд Айлънд (4), Ню Джърси (14), Делауер (3), Мериленд (10), Вашингтон, окръг Колумбия (3), Кънектикът (7), Илинойс (20), Ню Йорк (29) и Върмонт (3), който е бастион на бившия й противник от предварителните избори на Демократическата партия Бърни Сандърс.

Тръмп печели в Индиана (11), бастион на неговия кандидат за вицепрезидент Майк Пенс, Кентъки (8), Западна Вирджиния (5), Южна Каролина (9), Оклахома (7), Тенеси (11), Мисисипи (6), Алабама (9), Тексас (38), Небраска (5), Северна Дакота (3), Южна Дакота (3), Уайоминг (3), Канзас (6), Луизиана (8) и родния щат на бившия президент Бил Клинтън Арканзас (6).

Кандидатите на двете големи американски партии са с много близки резултати във Флорида - перлата в короната сред решаващите изхода от вота колебаещи се щати, отбеляза ДПА.

Приключи изборният ден и в още няколко щата, където надпреварата е оспорвана, а победителят все още не е ясен: Ню Хампшър, Пенсилвания, Северна Каролина, Охайо, Вирджиния, Колорадо, Мичиган, Уисконсин и Аризона.

Очаква се обаче, че след изборите Републиканската партия да запази мнозинството си в Камарата на представителите на САЩ.

Прогнозите на телевизионните канали NBC и ABC, направени на базата на предварителните резултати, показват, че партията ще запази поне 218 от общо 435-те места в Камарата.

*Информацията е актуална към 05:26 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Ген полк Гадорян

преди 7 години

Светът се променя от личности! Дали в областта на политиката, военното дело или науката. Започва ерата Тръмп. Дано само не го отсвирят както Кенеди. Свърши се дослука с тая империя на злото СА. Крайно време е. Не всичко е пари приятели.

73

Хех

преди 7 години

Честито на Бати Дончо!Очакваме скоро и в цяла Европа с изключение на Унгария! Браво на Американският народ!

72

Поручика

преди 7 години

Интересно, ако спечели Тръмп, как ще си завъртят за/ника Меркел и Оланд. Каква сделка ще направи Тръмп с Турция и с Русия? САЩ вече са ни продавали, нас и румънците на СССР, срещу Италия и Австрия, през 1946-47 г. Кой ще даде повече за нас - Русия или Турция. Дали ще денонсира чл.5 на НАТО? А ако Тръмп поиска оот нашите муньовци да инвестират във американско въоръжение, дали тая *** ще дръпне кредит от 15-20 милиарда и ще ни оставят да тънем в мизерия?

fallback