Снимка: архив Reuters

Отношенията между Джеймс Коми и Хилари Клинтън никога нямаше да са без напрежение, не и след като ръководеното от Коми ФБР проведе в година на избори криминално разследване за използването на имейли от кандидата на демократите за президент на САЩ, съобщава The New York Post.

Още по темата

Но изведнъж Коми огласи пред Конгреса, че агенти на ФБР ще проверяват нови имейли, които може да са свързани с това "спящо" разследване и това повдига въпроси за това как Клинтън, ако бъде избрана, ще си сътрудничи с независимия директор на ФБР. Коми показа желание да се разграничи с Белия дом и беше критичен към работата ѝ с поверителна информация като държавен секретар.

Директорът на ФБР се назначава за 10 години, за да се избегне политическо влияние. Той ще заема поста до 2023 г. и това говори за "безпогрешно крехка динамика" в контактите им. Но и ако Доналд Тръмп бъде избран за президент няма да е по-малко лесно за Коми, след критиките на републиканеца в резултат на препоръката на ФБР през юли да няма съдебно преследване на Клинтън по въпроса с имейлите.

В събота Клинтък каза, че е "доста странно да се оповестява нещо такова (като новите имейли – б.ред.), при толкова малко информация, точно преди изборите".

Съдебната заповед ще позволи на ФБР да проучи имейлите, за да установи дали имат връзка с неговото разследване на частния сървър, използван за правителствени дела от Клинтън като държавен секертар от 2009 до 2013 г., посочва БТА.

Водещият демократ в Сената заяви вчера, че директорът на ФБР може да е нарушил закона, когато 11 дни преди изборите е разкрил, че ФБР разполага с новооткритите имейли. В писмо до Джеймс Коми лидерът на малцинството в Сената, сенаторът от Невада Хари Рийд, обвини директора на ФБР в двоен стандарт, защото е пренебрегнал призивите на демократите да проучи евентуални връзки между Доналд Тръмп и руското правителство, но е информирал Конгреса за имейлите, открити при разследването срещу бившия конгресмен от Ню Йорк Антъни Уайнър. Той е съпруг на близката помощничка на Клинтън Хума Абедин, с която са разделени.

"Вашите действия през последните месеци демонстрираха обезпокоителен двоен стандарт в третирането на чувствителна информация с явното намерение да помогнете на една политическа партия за сметка на друга. Моите сътрудници установиха, че тези действия може би нарушават закона Хач. Чрез вашите партизански действия може да сте нарушил закона", заяви сенатор Рийд. Въпросният закон е от 1939 г. и забранява на служителите на ФБР да използват служебната си власт, за да влияят на избори.

По думите на сенатора директор Коми, щом попаднал на информация, която на всичко отгоре съдържа повече намеци, отколкото факти, веднага се втурнал да я публикува във възможно най-негативната светлина

Тръмп използва темата като доказателство за аргумента си, че Клинтън е корумпирана и недостойна за доверие. "Разполагаме с едно последно средство срещу корупцията на Клинтън и това е силата на вота", каза републиканският кандидат на митинг в Лас Вегас вчера. "Единственият начин да се надвие корупцията е десетки милиони избиратели да отидат да гласуват", каза той.

Самата Клинтън заяви, че няма да бъде отклонена от пътя си във финалната седмица преди изборите.

"Няма да спрем сега", каза тя вчера на митинг с хомосексуални привърженици в щата Флорида. "Няма да позволим да ни разсеят, без значение с какво ни заливат противниците ни", каза кандидатката на демократите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase