Снимка: Reuters, архив

Няма да има никакво движение по отпадането на американските визи за българи поне до встъпването в длъжност на новия американски президент през януари догодина. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, публикуван днес в Брюксел.

"Конгресът на САЩ не е променил позицията си и има малка надежда за промяна преди предстоящите избори за президент и за Конгрес", се казва в документа на Европейската комисия.

Освен неяснотата с това кой ще е следващият президент на САЩ и как той ще погледне на желанието на 5 европейски членки от Източна Европа – България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър, да пътуват безвизово, според Еврокомисията Съединените щати имат и проблеми, свързани със сигурността, които ги карат да не бързат със свалянето на визите.

Днес Европейската комисия за втори път в рамките на три месеца отказа да изпълни задължението си и да предложи въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада, които желаят да посетят ЕС, в отговор на визите, които българи и румънци трябва да вадят за Канада, а те заедно с поляците, кипърците и хърватите – за Щатите.

Еврокомисията изтъква като оправдание, че е била многократно предупреждавана от американските власти, че ако поиска визи за американците, то Вашингтон ще върне визите за останалите 23 членки на ЕС, чийто граждани сега пътуват свободно.

Изтъква се още, че Асоциацията за международно въздухоплаване, както и редица представители на туристическия бранш, са писали до Брюксел с молба да не се въвеждат визи за американци и канадци, тъй като това ще доведе до огромни икономически загуби. Цитират се данни, според които през 2014 г. туристите от двете страни са оставили в Европа 54 милиарда долара.

Европейската комисия беше задължена до 12 април според законодателството за визите да предложи 12-месечно възстановяване на визовия режим за САЩ и Канада в отговор на изискването за визи от европейски граждани за срок от 1 година.

Това не беше направено, а вместо това Брюксел реши да се допита до Европейския парламент и до Съвета. Двете институции не се занимаха с въпроса. Само шефът на парламентарната комисия за вътрешни работи Клод Мораес изпратил писмо, с което настоява за незабавно искане за връщане на визите. Евентуално предложение на Еврокомисията не би имало пряко действие, защото подлежи на одобрение от Европейския парламент и с единодушие от страните членки.

За разлика от липсата на какъвто и да е напредък с американските визи, Еврокомисията е доста оптимистична за решаването на проблема с Канада.

Еврокомисарят за вътрешните работи Димитрис Аврамопулос обеща въпросът да се реши още през есента, когато се очаква Канада да обяви график за отпадането на визите за румънци и българи. Очаква се между 21 и 27 юли в София да пристигне канадска експертна мисия, която да провери на място как се издават документи за самоличност и за произход, интегрирани ли са ромите и как напредва борбата с корупцията.

България и Румъния заплашиха, че няма да ратифицират търговското споразумение на ЕС с Канада, ако не получат дати за облекчаване и цялостно премахване на визите с Канада. Брюксел се нуждае от одобрението на двата национални парламента, за да вкара в действие споразумението, което ще създаде свободна търговска зона между ЕС и Канада, премахвайки 99% от търговските мита. Според София и Букурещ обаче техните граждани няма да могат да се възползват от него, ако всеки път трябва да се редят на опашки за визи.

Европейската комисия обеща да превърне в свой приоритет отпадането на визите за европейски граждани, които се изискват в момента само от САЩ и Канада. Тя не уточни кога ще предложи реципрочност във визовите отношения, която се изисква от нея според европейското законодателство. Евроексперти изтъкнаха, че това може да не стане никога, тъй като европейската регулация оставя на Брюксел вратичка да действа като взема предвид последствията от подобен акт, а според тях те ще са силно негативни. Особено сега, когато ЕС се надява да сключи търговски договор с Канада и преговаря по подобен със САЩ.

България не изпълнява формалните критерии за отпадането на визите за САЩ и Канада. Тя има най-висок процент откази за издаване на американски визи - 17,26% при таван от 3 процента и 16% за канадските визи при праг от 4%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase