Снимка: Reuters

Съединените щати и Република Корея се договориха да засилят съвместните си отбранителни способности срещу заплахи от Северна Корея. 

Държавите обаче не обявиха конкретни стъпки за отдавна отлаганото прехвърляне на военновременното командване на силите на Южна Корея от американската армия към южнокорейските власти, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че и според двете страни това прехвърляне ще стане, след като Сеул развие достатъчни способности да се противопоставя на севернокорейската артилерия и след като подобри командването на въоръжените си сили, както и разузнавателните си способности. Повече подробности не бяха съобщени.

Южнокорейците получиха контрола над въоръжените си сили в мирно време през 1994 г. от САЩ, които след Корейската война през 1950-1953 г. поеха изцяло командването им и поддържат значително военно присъствие в страната. Но проблемът за контрола във военно време остава нерешен.

При сегашното положение в случай на война със Северна Корея американският армейски генерал Къртис Скапароти поема оперативния контрол и над южнокорейските сили.

Аштън Картър окачестви Северна Корея като "продължаваща заплаха". Той говори на пресконференция заедно с южнокорейския си колега Хан Минку, който каза, че страната му няма да толерира по-нататъшни военни провокации от страна на Севера.

В съвместно писмено изявление, огласено след разговорите при закрити врата, двамата осъдиха обявените от Северна Корея намерения да изстреля ракета с голям обсег или да проведе ядрени изпитания.

Изправени пред нарастващи опасности, особено под формата на ядрени или ракетни заплахи от Северна Корея, ние стигнахме също до съгласие, че съюзът трябва да действа по различни пътища на сътрудничество, да се изправи срещу тези заплахи и да им отговори, заяви южнокорейският министър в края на годишните двустранни консултации по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase