Снимка: Reuters, архив
fallback

Американският министър на отбраната Аштън Картър обвини иракските сили за загубата на град Рамади в момент, когато се отправят все повече призиви правителството на САЩ да преразгледа стратегията си в Ирак, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Изказването на Картър, според когото иракските сили са показали липса на воля да се бият с групировката "Ислямска държава", е една от най-острите критики на американското правителство към армията на Ирак, подчертава изданието. Картър заяви, че американските и коалиционните въздушни удари са ефективни и отново показа, че правителството на САЩ не иска да изпраща американски сухопътни войски в Ирак, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Някои конгресмени, сред които републиканецът Джон Маккейн, настояват президентът Барак Обама да разпореди разполагане на американски войски, които да действат заедно с иракските сили на бойното поле с цел предоставяне на по-прецизни насоки за бомбардиране. Изявлението на Картър прозвуча в момент, когато изглежда "Ислямска държава" е във възход и укрепва завоеванията си в Ирак и Сирия, изтъква изданието.

Обама нарече загубите "тактически поражения" и каза, че цялостната американска стратегия в Ирак и Сирия няма да се промени, но изказването на Картър предполага наличие на по-дълбоки проблеми с иракските сили, посочва в. "Вашингтон пост".

Американски служители от месеци казват, че въздушните удари на САЩ отслабват "Ислямска държава" в Ирак и че групировката, подложена на натиск от иракските сили, губи територии, завоювани при настъплението й миналата година. Неочакваното падане на Рамади навежда на мисълта, че иракските сили вероятно са по-слаби, отколкото са предполагали мнозина в американското правителство.

Понесените напоследък поражения на бойното поле демонстрират, че има едно много по-сериозно предизвикателство за кампанията на САЩ срещу "Ислямска държава" в Близкия изток. Обама настоява, че групировката може да бъде победена само от местни сухопътни сили с американска подкрепа в обучението и с военновъздушна мощ. Но намирането на местни партньори, особено сунити, в регион, разкъсван от силно изострени междуобщностни разделения, се оказва трудно, коментира вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

mitko

преди 8 години

САЩ имат най-големия дълг в света, които по последни данни вече няма как да се върне. САЩ нямат избор, защото са за тънали до ушите. Единствения им изход е война. Трябват им ресурси, с които да поддържат изкуствен стандарт. При мир за месец , два САЩ фалира.

29

Анонимен

преди 8 години

Иракчаните трябва сами да се оправят на земята. Да се сплотят и да избият исламистите.

28

С

преди 8 години

Тъпите американци се правят на "чукнати", иракчаните са им виновни за ИД. Ами спрете да им продавате оръжие за да се бият срещу Башр Асад в Сирия, спрете да ги подкрепяте за същото ...Тия американци къде не се намесиха, къде не оплескаха нещата.

fallback