Снимка: Reuters

Общ преглед

Американската полиция съобщи, че Капитолият е затворен от съображения за сигурност след съобщения за изстрели, чути в близост до сградата на американския Конгрес, предаде Асошиейтед прес. В този момент заседаваха двете камари на Конгреса на САЩ.

Хората, стоящи пред Върховния съд на отсрещната страна на улицата, бързо били вкарани в сградата от полицаи. В предупреждение по имейла охраната на Конгреса препоръчва на всички "да затворят, заключат и стоят далече от външните врати и прозорците".

Американски телевизии показват кадри с полицейски коли и десетки полицаи около Конгреса, предаде Франс прес.

Има ранен полицай, предаде Асошиейтед прес. Има информации за ранени, каза Терънс Гейнър, началник на полицейската охрана на Сената.

Агенти на ФБР са пристигнали на мястото. Според медийни съобщения изстрелите са дошли от кола, преследвана от полицаи.

След предупредителните алармени сигнали Камарата на представителите веднага излезе в почивка и парламентаристите напуснаха залата. Камарата току-що беше привършила одобряването на законопроект за частична отмяна на затварянето на правителствените агенции, чрез отпускането на  заплати за членовете на Националната гвардия и резервистите.

Белият дом също бързо беше затворен след инцидента на Капитолия и отсечката от Авеню Пенсилвания пред комплекса беше затворена за пешеходци. Сикрет Сървис уточни, че това е предпазна мярка.

Малко по-късно беше съобщено, че е отменена тревогата, обявена в Конгреса на САЩ, който остана затворен за около десетина минути след  изстрели в близост до съседна сграда, съобщи Франс прес. Според сенатори между четири и шест изстрела били произведени минути преди полицията на Капитолия да затвори сградата.

Жена, която е заподозряна, че е замесена в преследване на кола в центъра на Вашингтон, бе застреляна от полицията пред сградата на Конгреса на САЩ, предаде по-късно Ройтерс.

Инцидентът започнал, след като жената се опитала да премине през охранителни барикади пред Белия дом и след това продължила към сградата на Конгреса.

Полицай от охраната на Конгреса е бил ранен, след като управляваната от жената кола се разбила пред сградата на Капитолийския хълм.

Американски официален представител заяви, че няма данни за връзка с тероризъм при инцидента с преследването на колата, завършило със стрелба пред сградата на Конгреса. Полицията на Конгреса заяви, че случаят изглежда е изолиран инцидент.

Президентът Барак Обама е бил информиран за стрелбата. Персоналът на Белия дом е в контакт с правоохранителните органи, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase