Арабската лига поиска възпиращи мерки срещу режима в Дамаск. Снимка: Reuters

Събраните от експерти на ООН проби за химическо оръжие в Сирия ще бъдат изпратени в лаборатории, съобщи говорител на световната организация.  В същото време повечето държави от Арабската лига призоваха ООН и международната общност да предприемат „възпиращи мерки“ срещу сирийския режим във връзка с предполагаемата химическа атака край Дамаск. Военна намеса обаче не бе спомената, предаде Bulgaria On Air.

Апелът беше отправен в момент, когато няколко държави, сред които Съединените щати и Франция, обмислят военна интервенция срещу режима на президента Башар Асад, обвиняван от тях за смъртоносното химическо нападение край столицата Дамаск на 21 август.

Турция също обяви, че ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия дори и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Арабската лига обаче не спомена за военни удари срещу Сирия, а единствено за изправяне пред съда на виновните за химическото нападение.

Още по темата

Някои членове, включително Ливан и Ирак, не се включиха в призива за предприемане на възпиращи мерки срещу режима на Асад. Йордания, която е основен съюзник на САЩ в региона, отхвърли съвместна военна офанзива в Дамаск.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е уверена, че Конгресът ще одобри военната операция за Сирия, въпреки че сред американските законодатели няма единно мнение по този въпрос. Многобройните изказвания на сенатори и конгресмени в неделните телевизионни програми показаха, че не всички от тях са готови да подкрепят резолюция, разрешаваща на президента да използва въоръжени сили за нанасянето на удари срещу сирийски военни обекти, съобщава ИТАР-ТАСС.

Вчера Обама поиска решението за военна атака да мине през Конгреса, който се събира на 9 септември. Американският президент потвърди, че страната му ще предприеме кратък и прецизен удар срещу режима в Дамск, като по думите му операцията няма да е с отворен край и няма да има сухопътна офанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase