Ангела Меркел и Пеер Щайнбрюк. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел и нейният основен съперник на предстоящите на 22 септември в страната парламентарни избори Пеер Щайнбрюк се обявиха против участието на страната в евентуалната военна операция в Сирия. В единствения телевизионен дебат помежду си преди  изборите двамата влязоха в сблъсък за политиката на Берлин за преодоляване на кризата в еврозоната и по-конкретно за Гърция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Меркел и Щайнбрюк се обявиха против участието на Германия в евентуална военна операция в Сирия. Канцлерът призова за колективен отговор от страна на ООН. Опозиционният кандидат каза, че ще съжалява много, ако Съединените щати нанесат военни удари в Сирия без международен мандат.

Евентуалната военна интервенция в близкоизточната държава е много непопулярна в Германия.

Щайнбрюк похвали бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, който издаде тайни американски шпионски програми. В същото време той отклони въпрос дали социалдемократите ще дадат на Сноудън убежище в Германия, ако дойдат на власт.

Социалдемократът Щайнбрюк обвини консерваторката Меркел, че е изцедила южноевропейските държави с наложените от нея строги мерки за икономии. Той определи европейската стратегия на канцлера като провал.

Меркел отговори на Щайнбрюк с усмивка, като му напомни, че е гласувал в парламента в подкрепа на всички тези мерки за преодоляване на икономическата криза в еврозоната. Тя освен това отбеляза, че именно при нейния предшественик на канцлерския пост, социалдемократа Герхард Шрьодер, Гърция е била приета в еврозоната и фискалните правила в ЕС са били разхлабени.

Меркел даде да се разбере, че иска да запази натиска върху Атина да проведе реформи. Тя отказа да прогнозира от колко пари ще се нуждае Гърция в евентуалния трети спасителен пакет.

"Не можете да размахвате тоягата над гърците, трябва да им дадете възможност да разперят крилата си", отговори Щайнбрюк. Той призова за предоставяне на по-голяма помощ на изпитващите затруднения страни от еврозоната.

Популярният германски канцлер християндемократ Меркел, която се бори за трети пореден мандат на поста, е отявлен фаворит на изборите. Християндемократите на Меркел водят убедително в проучванията на общественото мнение. Големият въпрос е дали по-малкият партньор в управляващата коалиция, либералите, ще успеят да преминат 5-процентовия праг за влизане в парламента. Според повечето сондажи те ще успеят, но ако това не стане, Меркел ще бъде принудена да търси "голяма коалиция" със социалдемократите, а основната опозиционна сила евентуално би могла да състави правителство със Зелените.

Според социологическите проучвания  и политическите коментатори Ангела Меркел и Пеер Щайнбрюк "направиха равен мач" в единствения телевизионен дебат помежду си по време на предизборната кампания, предаде Франс прес.

44 процента от участниците в експресно допитване на института "Форза" смятат, че консерваторката Меркел е спечелила дебата. 43 процента отреждат победа на социалдемократа Щайнбрюк. Според друго проучване, проведено от института "Инфратест димап", 49 процента от германците считат, че дебатът е бил спечелен от кандидата на основната опозиционна сила, а 44 процента - от Меркел.

"Това бе равен мач", пише на сайта си авторитетният седмичник "Шпигел". "Щайнбрюк се бори, Меркел остана предпазлива", коментира консервативният вестник "Велт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase