На 12 юли Едуард Сноудън се срещна с руски правозащитници. Снимка: Ройтерс
fallback

След повече от месец, прекаран в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва, бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън вече може да напусне аеропорта.

Сноудън е получил документите от руските миграционни власти, заяви в четвъртък адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от агенция Интерфакс. Представител на летището заяви пред агенция Ройтерс, че Сноудън е влязъл на територията на Русия.

Русия е дала на Сноудън временно убежище със срок от една година, съобщи за ИТАР-ТАСС адвокат Кучерена.

Кучерена потвърди, че Сноудън е напуснал транзитната зона на летище „Шереметиево“. Адвокатът обаче не уточни къде се намира в момента бившият сътрудник на ЦРУ. „Не мога да кажа къде се намира Сноудън“, добави той.

Още през миналата сряда се разпространи слух, че американецът е получил документа. Неговият адвокат Кучерена първоначално бе заявил, че документите са у него и ще ги предаде на клиента си. Малко по-късно обаче той трябваше да оттегли изявлението си. Той обоснова противоречивата информация с "уникалната за Русия ситуация".

Сноудън се намираше в транзитната зона на летището от 23 юни насам, тъй като САЩ обявиха паспорта му за невалиден.

Oще по темата
В началото на юни IT-експертът разкри тайната до този момент програма за подслушване на комуникациите на американските власти и по този начин предизвика серия от международни скандали.

Вашингтон настоява за екстрадирането му, което Русия отказва под предлог, че двете страни не са сключили подобно споразумение. Правосъдието на САЩ обвинява Сноудън в шпионаж и кражба на държавно имущество.

Никарагуа, Венецуела и Боливия вече предложиха на 30-годишния американец подслон, но заради липсата на паспорт Сноудън нямаше как да пътува за тези дестинации. Затова и информаторът беше подал молба за убежище в Русия.

По данни на адвоката му Сноудън можело дори да подаде молба за придобиване на руско гражданство и да си търси работа в страната.

Едва преди няколко дни бащата на американския беглец го призова да остане в Русия. „Смятам, че Русия е твърдо решена и в състояние да пази сина ми“, заяви Лон Сноудън пред телевизия „Росия 24“. „Ако бях на негово място, щях да остана в Русия“.

Всичко за скандала четете в Investor!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Shop

преди 10 години

Сноудън отдавна е съжалил, за това, което е направил, но в момента ако изобщо е още жив, е натъпкан с химия, за да стои мирен. Откакто е в лапите на руснаците някой да го е виждал жив?

42

nerez

преди 10 години

Реално какво става не много ясно, но да се казва че Русия е стожер на свободните хора е все едно една *** да е стожер на морала. Вярвате ли си бе кратуни комунистически? Щото ако наистинавярвате в това което пишете наистина комунизма трябва да се брои за религиозна доктрина. Свободния човек не поддържа нито запада нито Русия и се опитва да оцелее между тях. И двете системи са почти еднакво ненормални като за мааалко по читава смятам че е западната

41

Анонимен

преди 10 години

Той не избяга в Русия, той беше пратен.Играта сега започва. Дръжте се, мачът ще бъде натопорчен.

fallback