Едуард Сноудън. Снимка: Reuters

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който подаде молба за получаване на временно убежище в Русия, за момента не планира да напусне Русия, съобщи руският адвокат Анатолий Кучерена, цитиран от световните агенции.

"Сноудън твърди, че не иска да напуска Русия за момента, поне докато не получи временно убежище", уточни той. По думите на адвоката Сноудън не изключва възможността в бъдеще да поиска и руско гражданство.

Още по темата

Бившият сътрудник на ЦРУ не изключва обаче и варианта да напусне Русия. "Той би искал да се срещне с лидерите на страните, които са готови да го приемат, но все още не се стяга за никъде". "Към момента не е постъпвало официално искане от САЩ за екстрадицията на Сноудън", допълни Кучерена.

Той не изключи възможността следващата му среща със Сноудън да се състои на Червения площад, пред Кремъл, съобщи АФП. "Ако той поиска от мене да се срещнем, ще се разходим по Червения площад, ще му покажа мавзолея на Ленин и Третяковската галерия", каза Кучерена и добави, че Сноудън трябва да познава руската култура.

Руският юрист, който оказва правна помощ на Сноудън в търсенето му на временно убежище, предполага, че американецът може да напусне транзитната зона на "Шереметиево" до една седмица. "Сноудън смята, че би било опасно да пътува към Латинска Америка в скоро време, заради опитите на САЩ да го върнат и осъдят за шпионаж. Сноудън поясни, че се страхува за живота и здравето си и че може да бъде подложен на мъчения", подчерта Кучерена.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase