Снимка: Flickr
fallback

Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година, пресмята пред "Труд" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със семейството и приятелите си, е включено настаняване, хранене и транспорт, обяснява той.

"Почти двойно ни струва отдихът в чужбина за празниците, въпреки че до близки страни се предлагат и много евтини пакети от порядъка на 170-200 лева на човек, в които също са включени разходите за хотел, хранения, празнична вечеря и транспорт", уточни Драганов.

Oще по темата

За коледна или новогодишна ваканция в чужбина броим средно 525 лева, тъй като все пак част от тези, които са избрали да празнуват извън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации.

Въпреки това Коледа и Нова година извън дома или гостуване на приятели и роднини ще предприемат общо 540 хил. българи.

По-голямата част от тях ще предпочетат да вдигнат наздравица в България, като само около 110 000 ще стегнат куфарите за пътуване зад граница за празниците.

Тези българи, които са избрали да пътуват за празника в чужбина, традиционно са се насочили основно към съседните ни държави като Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Друга голяма група ще отпътува за страните в Централна Европа като Австрия, Германия, Италия и Испания, в които има голяма българска диаспора, за да празнуват заедно с приятели и роднини, каза още Драганов.

Всъщност броят на българите, които ще отпътуват за тези страни и броят на пристигащите от тях у нас за празниците са почти равни. 135 000 чужденци ще вдигнат празнични наздравици в родните курорти, като те са основно от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Има интерес и към по-екзотични предложения като Лапландия, Дубай и Египет, но традиционно се търсят пакетите за европейските градове и столици като Лондон, Прага, Дъблин, Рим, Милано и Москва.

Голяма част от българите обаче ще посрещнат Нова година площадите в страната, тъй като това е по-евтино, а купонът е гарантиран с гостуващи известни родни изпълнители. Освен това в по-големите градове по традиция се осигурява и безплатен транспорт в новогодишната нощ. Единственият минус на празнуването може да се окажат ниските температури. Традиционно обаче веселбата на площада започва час и половина преди полунощ и продължава до малките часове на 1-ви януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

Почти двойно ни струва отдихът в чужбина за празницитеА стига бе?Ама нали било много евтинко та за това умиращия от глад народец ходел там да се наяде, че у нас много скъпо?

5

фрунзе

преди 5 години

Извратено балканско слабоумие!!! Рождество е повод да се обърнем към себе си и да се запитаме добри хора ли сме, обичаме ли достатъчно.... Перверзняшко е да търсиш уютни кръчми за да се напиеш по-качествено...

4

Анонимен

преди 5 години

Никакви пари няма да похарча, защото ще съм си у дома, така ми е най-добре. Храната не се брои, защото празник, делни все се яде.

fallback