Варна. Снимка: БТА
fallback

54% от българите твърдят, че не планират да почиват това лято, планове за отдих имат 44%, а останалите запитани заявяват, че още не знаят. Данните са от проучване на "Галъп" съвместно с Борда по туризъм. То е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти.

В България на море се готвят да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от планиращите почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък предпочитат планина в България. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА или друг туризъм.

Средният брой дни планирана почивка е 10, а за отдиха през това време се подготвят 1557 лв., тоест близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата.

Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка.

Ясно е, че лятната почивка остава достояние на по-малка част от българите. По ред причини предпочитано остава Черно море. В отговорите "на море в чужбина" вероятно пък се има предвид най-вече Бяло море, обобщават социолозите.

Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон, показват още данните. Пример за това са прословутите преместваеми обекти. Мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят.

От "Галъп" са тествали отношението към някои конкретни идеи. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои пред месец юни, като сезонът вече е започнал.

Според 74 на сто от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18 на сто няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, коментират социолозите.

Данните са от изследователската програма на "Галъп интернешънъл" съвместно с Борда по туризъм. Проучването е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Etropol

преди 5 години

Pluvaite si v metroto na rahat...

56

Бай иван

преди 5 години

Защо не ми харесвав Гърция: Плажовете им са много пусти, създават едно такова усещане за самота и скука. Да се чудиш вкой край на плажа да си сложиш кърпата. Много ми липсват и батките с джетовете, все едно си в страна от третия свят, само лодки с гребла и рибарски корабчета. И едни изгладняли рибари продаващи прясна риба. Друго си е отмагазина виетнамскатскумрия. И кръчмите скука, няма гюбеци по масите, всеки седи, яде, пие и си приказва. А най ми лиосват прадчедите с кокуруза и слдоледа.

55

Загорял

преди 5 години

.....от кога средната заплата е 1557лв......?

fallback