Снимка: flickr.com
fallback

Внушителната забележителност Иродион се намира на около 12 километра от Йерусалим, в Юдейската пустиня. Тя прилича на изгаснал вулкан, а всъщност е древна крепост, построена от цар Ирод Велики на върха на естествен хълм.

Комплексът е заобиколен от седеметажни двойни стени, в рамките на които царят изградил дворец, включващ зали, дворове и пищни бани. В основата на крепостта имало великолепни градини. Чрез специален акведукт се доставяла вода от пустинята – от район близо до Витлеем.

Като най-високия връх в Юдейската пустиня, Иродион предлагал спиращи дъха гледки с изглед към пустинята и планините Моав на изток и Юдейските хълмове на запад.

Според римския историк Йосиф Флавий древната крепост Иродион е построена на мястото, където Ирод спечелил победа над Хасмонеите и враговете си от Партското царство. За да отбележи събитието, царят решил да построи крепост и дворец, които да носят неговото име.

В равнината под хълма цар Ирод изгражда също така и административен център на региона. Тъй като построяването на Иродион не е било със стратегическа цел, се вярва, че царят просто е искал да има къде да изживее последните си години.

След смъртта на Ирод през 4-ти век преди Христа дворецът става част от царството на неговия син Архелай, който обаче управлявал само в продължение на 10 години. След това римските прокуратори завзели мястото до избухването на въстание. Тогава бунтовниците използвали Иродион като важен център в своя защита. Те построили тайни тунели, които могат да бъдат изследвани и до днес.

Древната крепост остава пуста до 5-ти век, когато голяма общност от монаси се настанила в района и дори построила четири църкви в подножието на хълма. Селището в Долен Иродион продължило да съществува до 8-ми век, след което крепостта била изоставена.

Едва през 1970 година археолозите започнали да изследват обекта. Днес вече е възможно туристите да посещават и да се наслаждават на тази забележителност.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте древната крепост на цар Ирод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Православен

преди 9 години

Дионисий Мали, арменски монах от Мала Скития (Добруджа) е пределно точен. ХристовотоРождество е точно в началото на Новата ера. Ирод умира след това. Ами прочетете двата колосални научни труда на Константин Захарян. Има ги в Интернет. Това е научен подвиг на един арменски православен учен. ''Рождественская летопись'' и ''Дорога на Иордан'' - това саимената на двете възхитително точни произведения на родолюбивото сърце на арменеца.

6

Анонимен

преди 9 години

Ирод Велики е починал 4 години пр. н.е., а не 4 века преди това

5

Ошгелдим

преди 9 години

Нема значение кога е живял Ирод,важното е че е построил цял град,за разлика от днешните ,,плашипутаци''

fallback