Снимка: gelio.livejournal.com
fallback

Норилск е индустриален град, разположен в Красноярския край, в Русия. Това е най-северният град в света с население от 170 хил. души и е вторият по големина (след Мурманск) над Арктическия кръг.

Норилск е почти откъснат от света. Той е свързан с жп линия само до един град - пристанищния Дудинка. Единственият начин да напуснете смразяващия Норилск е след като стигнете Дудинка, да пътувате 2000 километра надолу по река Енисей или да се качите на самолет, но поради лошото време полетът ви може да се забави до две седмици!

Градът е основан през 1935 г., като трудов лагер, а по-късно става селище за работещите в мината и металургичния завод. Норилск се намира се в близост до едни от най-големите находища на никел на Земята.

В Норилск се намира и една от най-големите фабрики за топене на тежки метали в света, произвеждаща повече от 20 на сто от световното производство на никел, 50 процента от това на паладий, повече от 10 на сто от това кобалт и 3 на сто от производството на мед. Износът от Норилск съставлява повече от 2 на сто от БВП на Русия.

По времето на сталинизма в града са принудени да живеят 500 хиляди работници, които са работели при нечовешки условия. Повече от 18 хиляди от тях са загинали от студ и глад, но все пак мнозина са избрали да останат да живеят и работят в мините, въпреки изключително суровия климат.

Градът се намира в зона, където температурата пада до -30 градуса по Целзий през зимата. Между ноември и януари, за период от седем седмици, няма слънце. През лятото температурата се покачва за кратко до 20 градуса, но това не е достатъчно, за да се стопи снегът напълно. Най-големият проблем на Норилск обаче е замърсяването.

Близо 4 милиона тона мед, олово, никел, арсен, сяра и други токсични химикали се освобождават във въздуха всяка година. Снежната покривка е черна, а понякога жълта или розова. В допълнение към това има киселинни дъждове.

Количеството на серен диоксид във въздуха е толкова високо, че няма растителност в радиус от около 20 мили, освен редки плодове или гъби, които растат при висока токсичност.

Почвата е толкова замърсена, че средната продължителност на живота на жителите на града е с десет години по-къса от средната за страната. Обитателите страдат от множество заболявания на дихателните пътища, рак на кръвта и кожни заболявания. Само 4% от възрастните в града са здрави. Хората идват в Норилск за пари, но дори и тези, които пристигат доброволно, скоро са готови да избягат.

Напускането на града обаче не е лесно, особено за по-възрастните жители. Цените на имотите в Норилск са смешно ниски, което означава, че никой не може да продаде жилището си, а дори и да го направи, след това парите няма да му стигнат да си купи друго в Русия.

Снимки на града може да видите в галерията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

до 64

преди 9 години

Мозък промит, знаеш ли коя е държавата в света на второ място по брой на имигранти - нека ти подскажа - Русия, от която като прочетеш нашите медии ще разбереш, че всички бягали

58

vk

преди 9 години

Ми то като в Перник :D

57

Иван

преди 9 години

Сигурно трябва да се радвам и че не живея в Припят? Така ли се опитват да ни въодушевяват в най-бедната страна в Европа и Балканите (дори след Албания) ?

fallback