Снимка: architecturaldigest.com
fallback

Базел е третият по големина град в Швейцария и макар да не е толкова лъскав като Цюрих или толкова изтънчен като Женева, той е достатъчно космополитен и ексцентричен, за да представлява интерес за туристите.

Разположен е почти на точката, където се пресичат трите граници на Франция, Германия и Швейцария, като е разделен на две от водите на река Рейн. Югозападната част е по-голяма и там са търговския, културен и академичен център на града, където има тихи, криволичещи средновековни улички.

На отсрещния бряг, на североизток, е „малкият Базел“, който е по-модерен – там се намира конгресният център, има множество известни вериги магазини и доста хотели.

В Базел се организират различни арт събития, има първокласни музеи и галерии, а заведенията са на едно супервисоко ниво, като любим специалитет на повечето ресторанти са ястията от аспержи.

Пикасо и Томас Ман са сред ВИП личностите, които са обичали този град и редовно са отсядали в хотели с изглед към Рейн и са закусвали на балкона на хотелската си стая, наслаждавайки се на магическата гледка.

Тук има много елитни магазини за дрехи, бижута и антики и деликатесни магазини, където можете да се насладите на различни реколти местни сирена и на всякакви сладкиши, направени от шоколад.

Неслучайно очарователният културен център на Швейцария е едно от най-влиятелните места на пазара на изкуство в света и всяка година през юни месец в него се събират търговци, колекционери и куратори от цял свят, които правят сделки за милиони.

В града има прекрасна катедрала (Мюнстер), изработена от червен пясъчник с многоцветни керемиди, зелените площи в Базел са в изобилие, има римски разкопки, а зоологическата му градина си заслужава да бъде посетена. Най-добрият начин да разгледате Базел е пеша или с трамвай.

Вижте снимки на града в галерията на Tialoto.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

до анонимен 2

преди 10 години

Ти си завистлив ***, ей затова не останаха хора в България, от многознайковци, на които им се предлага безплатна информация и само знаят да плюят и обиждат.

4

от 1

преди 10 години

До 2 и защо смяташ така? В целия пост става въпрос само и единствено за Базел, единственото, което изтъкнах, е че съжалявам че не живея вече там. Ти си знаеш. До 3, по време на арт панаира, ноща на музеите през февруари - всички музеи отварят врати от 10 вечерта до 4 сутринта, есения панаир, панаира за часовници и бижута, празника на Швейцария, Тату Базел, Morgenstreich, Fastnacht, преди и след мач на Базел градът кипи от живот и всичко друго но не и скучно.

3

Da

преди 10 години

Живея в близост до Цюрих, бил съм и няколко пъти в Базел, но смея да твърдя, че Цюрих е доста по-красив, с повече забележителности. Базел ми се струва малко скучен, особено по-новата архитектура, което не значи обаче, че не е красив, заслужава се да се види, но Цюрих е доста по-напред.

fallback