Снимка: architecturaldigest.com

Базел е третият по големина град в Швейцария и макар да не е толкова лъскав като Цюрих или толкова изтънчен като Женева, той е достатъчно космополитен и ексцентричен, за да представлява интерес за туристите.

Разположен е почти на точката, където се пресичат трите граници на Франция, Германия и Швейцария, като е разделен на две от водите на река Рейн. Югозападната част е по-голяма и там са търговския, културен и академичен център на града, където има тихи, криволичещи средновековни улички.

На отсрещния бряг, на североизток, е „малкият Базел“, който е по-модерен – там се намира конгресният център, има множество известни вериги магазини и доста хотели.

В Базел се организират различни арт събития, има първокласни музеи и галерии, а заведенията са на едно супервисоко ниво, като любим специалитет на повечето ресторанти са ястията от аспержи.

Пикасо и Томас Ман са сред ВИП личностите, които са обичали този град и редовно са отсядали в хотели с изглед към Рейн и са закусвали на балкона на хотелската си стая, наслаждавайки се на магическата гледка.

Тук има много елитни магазини за дрехи, бижута и антики и деликатесни магазини, където можете да се насладите на различни реколти местни сирена и на всякакви сладкиши, направени от шоколад.

Неслучайно очарователният културен център на Швейцария е едно от най-влиятелните места на пазара на изкуство в света и всяка година през юни месец в него се събират търговци, колекционери и куратори от цял свят, които правят сделки за милиони.

В града има прекрасна катедрала (Мюнстер), изработена от червен пясъчник с многоцветни керемиди, зелените площи в Базел са в изобилие, има римски разкопки, а зоологическата му градина си заслужава да бъде посетена. Най-добрият начин да разгледате Базел е пеша или с трамвай.

Вижте снимки на града в галерията на Tialoto.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase