Снимка: placesmustseen.com
fallback

Петра е древен град, намиращ се в днешна Йордания. В продължение на стотици години той остава непознат за западния свят, докато през 1812 година швейцарският изследовател Йохан Буркхарт не преоткрива забравената Петра. Градът е разположен сред скалисти каньони и планини, а някога бил процъфтяващ търговски център и столица на империята на набатеите.

През 1985 година Архелогическият парк Петра е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. През 2007 година пък изгубеният град получава честта да бъде едно от новите седем чудеса на света.

На гръцки Петра означава „скала“, което напълно съвпада с идентичността на мистичното селище. Градът е издълбан директно в червеникавите пясъчни скали.

„Индиана Джоунс“ илюзии

Няколко сцени от холивудската класика Индиана Джоунс са заснети в Петра. Както повечето американски филми, и тук имаме известна доза преувеличение. Във филмовите сцени на приключенската сага Харисън Форд се разхожда в дълбоки лабиринти. В реалността изобразяваното място е нищо повече от фасада със сравнително малка зала, използвана като царска гробница. Съществуват десетки гробници и други издълбани или построени структури.

Преди да бъдат завладени и да се превърнат в част от Римската империя, набатеите контролирали огромни територии в Близкия изток. Изобразени по настоящата географска карта – това са земите от Израел и Йордания до северната част на Арабския полуостров. Набатеите имали иновативни напоителни системи за съхранението, транспортирането и използването на водата, които са се запазили и до днес на много места в района.

Според учените набатеите обитавали Петра най-малко от 312-та година преди Христа. Въпреки това археолози, участвали в разкопките на изгубения град, твърдят, че не е намерено нито едно археологическо доказателство, датиращо от четвърти век преди новата ера. Най-ранните данни до този момент са от втория и първия век преди Христа.

Друг интересен факт е, че до този момент само около 15% от града е открит. По-голямата част от Петра все още стои недокосната под земята. Римската империя завладява търговския център през 106-та година след Христа и постепенно неговото значение в международната търговия започва да намалява. Упадъкът на града продължава, подпомаган от земетресения.

В галерията на Tialoto.bg  може да видите повече от древния изгубен град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Петра

преди 11 години

Мисля че автора бърка нещо, Петра е градче на около километър от тези храмове а цялия комплекс се казва ДОЛИНАТА НА МЪРТВИТЕ и е огромна погребално-ритуално долина

11

Нети

преди 11 години

Пардон! "Съоръжение" исках да кажа естествено.

10

Нети

преди 11 години

Просто не мога да се начудя как е възможно да е имало такова строителство и творчество преди нашата ера, а след това чак до средновековието да се забрави за това... Май ще започна да вярвам във версиите, че чужди цивилизации са спохождали нашите прапрапрароднини и са им показвали туй-онуй. Къде пирамидка, къде храмче- все работи, дето и днес няма да е лесно да се построят, пък камо ли в древността, без грам съуражение.

fallback