Снимка: Image Credit Wikimedia
fallback

Той носи женско име, но в него няма нищо женствено или нежно. Град Ани е наричан още „Градът на 1001 църкви" или „Градът на 40-е порти", ала не и „дом" през последните три века.

Намира се на територията на днешна Източна Турция, окръг Карс, в непосредствена близост с границата с Армения.

В момента градът е изоставен, опустошен... изпълнен е с духове и е пълен с останките на разрушителната си история.

Преди векове Ани е имал население над 200 000 жители (предимно арменци. Бил е космополитен град, който е имал статут на културен и търговски център, съперничейки си с Константинопол, Кайро и Багдад.

До сегашното си положение той достига, благодарение на войните за власт и територия. Изначално той е бил на арменска територия. След завземането му от селджукските турци, градът е унищожен, по-голямата част от населението е избито или взето в плен и повече не е населван.

Градът получава името си от арменския крепост град и езически религиозен център Ани-Камак, разположен в Даранаги, Велика/Горна Армения. Ани е известна и като Кнамк, но историците нямат убедителна версия за произхода и значението на това име.

През вековете той е като разменна играчка между арменци, турци, монголци и грузинци. През 1579 г. градът става част от границите на Османската империя. До средата на 17 век на територията на Ани съществува малка крепост, която постепенно запада и в 18 век вече е обезлюдена.

Как изглежда в момента този богат и развит на времето си град, вижте в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 11 години

Оставете света на мюсюлмани и всичко ще свърши до 1-2 века .

61

До НСС

преди 11 години

Ти, явно, си спрял накъде във времето като твърдиш, че аспаруховата конница е била малка орда. Българите, като идват тук, са били около 300 000 човека. Запълнили са почти цялата земя на съвременна България. Има ясни сведения за това. Кубер е бил в македонско. Освен това българите не идват, а се връщат в древната си родина, която са напуснали 5000 г. по-рано при полемия потоп, описан в Библията. Те са част от коренното население на Балканите. Докато са отсъствали за основали много държави.

60

Анонимен

преди 11 години

Aз пък си мисля,че *** разтушиха много повече вярата ни ,през турско са се строили все пак църкви,а тези *** само разрушаваха...а и повече села обезлюдиха ..

fallback