Снимка: Flickr User rafa
fallback

Бутан или Кралство Бутан е държава в южна Азия – източната част на Хималаите, изцяло заключена между териториите на Индия и Китай. За дълъг период от време на територията на днешен Бутан съществуват малки, воюващи помежду си феодални държавици, управлявани от различни будистки секти.

През 17 век тези държави биват обединени под управлението на Шабдрунг Нгаванг Намгял, който избягвайки религиозно преследване в Тибет, попада там и разпорежда строителството на отбранителни крепости-манастири ("дзонги") и въвежда общовалидни закони.

В началото на 20 век Бутан влиза в контакт с Британската империя, след което настава бум на двустранните икономическо-политически отношения с Индия, но, макар и демократична, страната остава почти напълно изолирана от останалия свят до 90-те години на миналия век. До 1999 год. дори съществува закон забраняващ телевизията. Друг изумителен факт за Бутан е, че това е единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн.

Въпреки или може би именно заради това, през 2006 год., по време на глобално изследване, кралството е обявено за най-щастливата страна в Азия и 8 по щастие в света. След него в класацията се нареждат страни като САЩ, Люксембург и Япония.

Националната религия на Бутан е тантричен будизъм (или Мантраяна), а индуизмът е втората по разпространеност сред населението от около 692 000 души. Столица и най-голям град е Тимпу, а през 2007 г. в страната са проведени първите избори, когато тя преминава от абсолютна монархия в конституционна такава.

Кралство Бутан е изключително убежище на духовността, но съществува малко в сянката на популярността на Тибет и Индия. Земята на дракона обаче, както жителите ѝ я наричат, е дом на над 40 изумителни будистки манастира-крепости, което е възхитителна бройка за население под 700 000 души.

Разгледайте най-впечатляващите бутански дзонги в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 11 години

До Будист..ако се замислиш над кавичките които съм използвал, ще разбереш че иронизирам западните стандарти за "цивилизованост".Мен ако питаш ние имаме какво да учим от такива общества, не те от нас.

6

Анонимен

преди 11 години

5-ти...продължителността на живота НЕ е мерило за щастие. Щастието е въпрос на светоусещане и вярвай ми..такива хора и в момента на смъртта си ще са в по-спокойно и уравновесено състояние на духа, отколкото ти някога си изпитвал в "дълъгия си и цивилизаован" живот

5

Анонимен

преди 11 години

"през 2006 год., по време на глобално изследване, кралството е обявено за най-щастливата страна в Азия и 8 по щастие в света. След него в класацията се нареждат страни като САЩ, Люксембург и Япония."--------------Според уикипедия (List of countries by life expectancy) по продьжителност на живота на пьрво мястно е Япония, САЩ са на 20, а Люксембург на 31. Бутан а на 134 място едва със 65.4 години средна продьлвителност на живота. Пред Бутан дори нещастните рашки на 112 място и севернокорейците на 126 място.

fallback