Снимка: Reuters
fallback

Феноменът „призрачен град“, който се наблюдава в Китай и Ирландия, вече е виден и за Испания. Празни жилищни комплекси стърчат в много от градовете на Пиренеите, пише блогърът Райън Макмейкън в статия за изданието Christian Science Monitor.

Един от примерите е проектът "Сесена", който предвиждаше изграждането на 13 хил. жилища в сателитно градче на 45 минути от Мадрид. Едва 5 100 апартамента обаче бяха построени, а много от тях са необитавани. Обикновените испанци, които ги купиха като инвестиция, в момента се мъчат да ги продадат при огромни загуби.

В "Сесена", както и в много други призрачни проекти из цяла Испания, някои банки вече се опитват да се отърват от завършените апартаменти с отстъпки, достигащи до 50% от първоначалната им цена. „Прочистването“ на банковите баланси от подобни призрачни активи обаче ще отнеме вероятно години.

Изданието припомня и съдбата на Муан Тонг Тани – малко градче, съставено от многофамилни жилищни сгради близо до Банкок, Тайланд, което „изникна“ точно преди азиатската дългова криза през 1997 г. Всяка от кулите в градчето е с капацитет да подслони около 150 хил. души, въпреки че не е ясно дали те са запълнени дори и 14 години по-късно.

Трудно е да се разбере дали уебсайтът на проекта е осъвременяван от 2007 г., но в момента на него пише, че "голяма част от тези апартаменти, магазини и офис сгради никога не са били обитавани от завършването им през 1995-97 г.".

Ето как Huffingtonpost описва Сесена: „Извисяващи се жилищни блокове с плувни басейни и детски площадки, затънали в плевели, и зейнали изкопи. Ето в какво се превърна крайградския рай за младите испански семейства с деца – в призрачни квартали, които вече са неизменна част от испанския пейзаж.“

Сесена е едно от стотиците сателитни градчета-призраци, които все повече се увеличават, пише още изданието.

Безработицата в страната е над 23% и е най-високата в Европейския съюз. Заради липсата на работа все повече потенциални купувачи на жилище се отказват от подобна инвестиция. Много от младите испанци пък напускат страната, за да търсят препитание в чужбина.

Според данни на строителното министерство в Испания в страната има 687 хил. непродадени нови жилища. Според други проучвания обаче необитаемите и непродадени жилища са повече от 1,6 млн. 

Oще новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 12 години

В БГ има над 85 напълно изоставени села по статистика,минавайки през Враца надвечер е призрачно пусто,така е с много опустели градчета,така и с комплексите в големите градове-имоти,които се продават шеста,а някои и над шест години.Англичаните сериозно стреснати от действителността-обрани,ограбени,пребити от *** и рекитирани от болници се прибраха на острова и дадоха под съд собственици на вестници за подвеждаща информация,руснаците с мин заплата от 150 евро и ипотечна лихва над 10%не идват.

50

читател

преди 12 години

Малко тротил ще свърши добра работа.

49

аз

преди 12 години

"Всяка от кулите в градчето е с капацитет да подслони около 150 хил. души, въпреки че не е ясно дали те са запълнени дори и 14 години по-късно."Да ги заселим с наши ***, да не стоят празни, а ?!?!

fallback