Снимка БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах заяви, че трябва да има подобрения в научните методи относно тестовете на спортистите. Бах каза това след среща с италианския премиер Джорджа Мелони, с която обсъди боксовия мач между Анджела Карини и Имане Хелиф (Алжир).

Хелиф бе изключена от Световното през миналата година, защото не мина теста за полова идентичност, тъй като в пробата му бяха открити мъжки и женски хромозоми. Въпросният Мондиал през 2023 г. в Ню Делхи бе под егидата на Международната боксова асоциация, която бе отстранена от МОК заради руския си президент Умар Кремлев.

Хелиф бе допусната до участие в женския турнир, без да й бъдат правени тестове, въпреки завишените нива на тестостерон. От МОК заявиха, че "щом на паспорта пише жена, това е достатъчно за тях".

"Разбрахме се с Мелони да останем в контакт, за да подобрим научната база, за да получим по-голяма яснота в такива ситуации, тъй като Хелиф е жена и участва в международни състезания от шест години. Ние споделяме мнението, че е необходимо изясняване и подобряване на научната база", каза Бах.

Хелиф и Ю-Тин Лин от Тайван се състезаваха на последните Игри в Токио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase