Снимка: БГНЕС

През пролетта на 2015 г. Владимир Путин току-що беше станал баща отново в началото на шейсетте - три десетилетия след раждането на втората му дъщеря. При раждането на бебето руският президент възкликнал: "Ура! Най-накрая момче!".

Синът на Путин, Иван, сега на девет години, и първият от двамата късни потомци на руския президент от дългогодишната му приятелка, бившата олимпийска шампионка в художествената гимнастика Алина Кабаева. Четири години по-късно, през 2019 г., Кабаева е родила втория син на двойката, Владимир-младши, който сега е на пет.

Още по темата

Разкритието тази седмица, че 71-годишният Путин се радва на нов пристъп на бащинство, предлага поглед към неговия свят на потайност и привилегии. Той също така загатва за психологията на човек, чиято кариера в професионална хитрост засенчва всяко негово движение.

Съществуването на синовете на Путин беше разкрито на рускоезичния разследващ уебсайт Dossier Center от член на семейството, който се грижи за братята в изолираната резиденция на Путин във Валдай, край езеро по средата между Москва и Санкт Петербург.

Радостното възклицание на Путин, че има син, се превърна в семейна история, която Иван разказва на учителите и охраната непрестанно. "Центърът за досиета" съобщи, че е получил десетки снимки на Иван, но няма да ги публикува, тъй като той е непълнолетен и не носи вина за действията на родителите си. Подробностите за живота на децата обаче са истина, твърди сайтът. А те повдигат въпроси относно държавните разходи за тяхното позлатено възпитание.

Според източника на "Центъра за досиета" Иван и Владимир-младши, или Ваня и Володя, както галено наричат ​​много руснаци с тези имена, са обгрижвани от екип от бавачки, гувернантки и спортни треньори. Те имат собствен шофьор и кола, яхта и бизнес самолет. Придвижват се със специални документи, които да прикрият самоличността им, каквито използват... руските шпиони. 

Дългогодишната любовница

За връзката на Путин с 41-годишната Кабаева се носят слухове повече от две десетилетия, но той винаги е отказвал да го признае. Двамата бяха изобразени сияещи един на друг на официални събития в началото на века.

Запитан през 2008 г. за връзката му със спортиста на пресконференция в Сардиния, той отговори: "Разбира се, наясно съм с клишето, че политиците живеят в стъклени къщи, но дори и в тези случаи трябва да има някакви граници … аз винаги не съм харесвал хората, които обикалят с еротичните си фантазии, пъхайки набитите си носове в живота на друг човек."

През същата година вестник "Московский кореспондент" беше внезапно закрит, след като съобщи, че Кабаева и Путин планират брак. Но през годините имаше силни индикации за връзката между Кабаева, златен медалист от Олимпиадата в Атина през 2004 г., и бившия шпионин на КГБ.

През 2016 г. стана ясно, че бабата на Кабаева е придобила три луксозни апартамента в Санкт Петербург и Москва от двама магнати, близки до Путин. Имотът, за който се смята, че струва милиони долари, е бил прехвърлен на Анна Зацепилина през декември 2015 г., според разследване на независимия руски телевизионен канал TV Dozhd.

Също през 2016 г. разследване на агенция Ройтерс установи, че Григорий Баевски, 47-годишен бизнес партньор на стар приятел на Путин, е продал или прехвърлил имоти на четирима души: една студентка, която позира за календар, посветен на лидера за рождения му ден, по-малката дъщеря на Путин и двама роднини на Кабаева. Един от роднините на Кабаева беше сестра й Лейсан. Четвъртият беше Зацепилина.

Слуховете за Кабаева отново се появиха през май 2022 г., когато вестник SonntagsZeitung съобщи, че тя и Путин имат две деца и че швейцарски гинеколог от руски произход е асистирал на олимпийската шампионка при бременността й. "Центърът за досиета" потвърди тази седмица, че лекарят е Наталия Тибо и че Иван Путин е роден в родилната клиника Sant’Anna в Лугано в Южна Швейцария.

Далеч от очите на публиката

Нежеланието на Путин да признае, че има връзка с Кабаева, е в съответствие с по-широк опит да се прикрие семейството му. Снимки на двете му дъщери бяха публикувани в началото на 2000-те години, но след това те изчезнаха от полезрението на обществото.

Дори след като през последните години журналисти разкриха, че това са 39-годишната Мария Воронцова, ендокринолог, и 38-годишната Катерина Тихонова, бизнесменка и танцьорка по акробатичен рокендрол, Путин продължи да се въздържа да ги идентифицира, предпочитайки фразата "тези жени", за да опишат сестрите.

Дъщеря, за която се твърди, че Путин е имал от любовница на име Светлана Кривоногих през 2003 г., не се признава от Кремъл. Желанието на Путин да защити семейството си може някога да е имало рационална основа. В началото на 2000 г. ислямистките партизани в Северен Кавказ извършиха опустошителни терористични атаки в цяла Русия, а роднините на служителите бяха потенциални мишени на отвличане.

След развода на Путин с майката на Воронцова и Тихонова, бившата стюардеса Людмила Путина, през 2013 г. потайността изглеждаше все по-странно – особено в контраст с публичния профил на децата на западни лидери като Челси Клинтън и Малия и Саша Обама.

Фалшивата майка

В случая с Кабаева и двамата сина, които споделя с Путин, чистата механика на укриването е интригуваща.

Братовчедката на гимнастичката, жена на име Олеся Федина, се представя за майката на момчетата в комуникация с бавачки и частни учители, твърди "Центърът за досиета", цитиран от The Times.

Но трикът не минава, когато Иван Путин участва в турнири по хокей на лед. Накрая той бяга не при Федина, а при истинската си майка Кабаева, която е скрита в зона, заобиколена от непрозрачно стъкло. Иван и Владимир-младши се местят със своите учители, рядко се виждат с връстници, но се радват на чести разходки с лодка и ски почивки.

Антуражът на момчетата използва самолети и хеликоптери, управлявани от компании, свързани с Юрий Ковалчук, 73, и Генадий Тимченко, 71, твърди "Центърът за досиета". Ковалчук ​​е известен банкер и приятел на руския президент, докато Тимченко е милиардер магнат и един от партньорите на Путин в хокея на лед.

Наследство?

Членовете на семейството на Путин и потомците на неговите приятели все повече се придвижват към властта и богатството. Синовете на неговите дългогодишни съюзници заемат роли като вицепремиер и ръководител на висшия одитен орган на Русия.

52-годишната Анна Цивилева, първа братовчедка на Путин, веднъж отстранена, е един от десетте заместник-министри на отбраната на страната и беше повишена в ролята на държавен секретар миналия месец. През 2017 г. Проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията твърди, че друг роднина на Путин е действал като пълномощник за богатството на президента. Михаил Шеломов е натрупал активи от 573 милиона долара, докато е работил на работа със заплата от около 8 500 долара годишно, се казва в проекта.

Година по-рано изтичането на Panama Papers показа, че Сергей Ролдугин, виолончелист и кръстник на Воронцова, притежава пряко или непряко няколко фирми в данъчни убежища с парични потоци до 2 милиарда долара.

И все пак разгласяването, че Путин има двама неизвестни досега сина, вероятно ще има минимално политическо въздействие. Засега няма доказателства, че те или сестрите им са култивирани, за да го наследят.

"Това не са чакащи наследници", казва Марк Галеоти, руски експерт по политика и сигурност, пред The Times. Той добавя, че фактът, че Иван и Владимир-младши са "отгледани в сигурен балон", не е "уникален подход за потомците на един тиранин".

Вместо това, начинът на живот на момчето говори повече за личното желание на Путин за секретност и структурата на неговия режим: мътна смесица от държавни функции и частни инициативи и княжеска рутина за тези на върха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase