Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните си съюзници да пренебрегнат "червените линии" на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия.

"Трябва да разполагаме с тези способности с далечен обсег на действие не само на територията на Украйна, но и на руската територия. Така че Русия да бъде мотивирана да се стреми към мир“, заяви Зеленски на среща на групата от Рамщайн, в която участват около 50 държави, които доставят оръжие на Украйна.

Това е и първото участие на украинския лидер на срещата на министрите на отбраната в американската военновъздушна база в Западна Германия.

В началото на днешната среща министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че президентът Джо Байдън ще одобри още помощ в сферата на сигурността за Украйна на стойност 250 млн. долара.

"Това ще увеличи капацитета, за да отговори на променящите се изисквания на Украйна. И ние ще ги предоставим със скоростта на войната", каза Остин.

Обявяването на новата помощ идва в рисков момент за украинските сили, които напредват в руската Курска област, въпреки че руските сили заплашват Покровск в Източна Украйна, коментира Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase