Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия атакува украинската столица Киев с дронове тази нощ, като кметът Виталий Кличко и други официални лица съобщиха за удари по жилищни квартали, при които са били ранени най-малко двама души, предаде Ройтерс.

Това е шестото нападение срещу Киев с безпилотни летателни апарати за този месец.

Кличко съобщи, че дрон е поразил жилищен блок в квартал "Соломянский", разположен южно от центъра на града, и е предизвикал пожар. Единият от двамата ранени при атаката е закаран в болница.  

"Горните етажи са в пламъци. Екипи на спешна помощ са на място", каза Кличко.

Видеоклип, публикуван в социалните мрежи, показва огромни оранжеви пламъци, който се издигат в нощното небе.

Кметът на украинската столица допълни, че отломки от дрон са предизвикали пожар в строяща се къща в Дарницки район на източния бряг на река Днепър. Няма пострадали при този удар.  

Сергий Попко, ръководител на киевската военна администрация, съобщи, че фрагменти от свален дрон са ударили жилищна сграда в Голосиевския район, който също се намира на юг от центъра на украинската столица. Попко публикува снимки, на които се виждат разбити прозорци и големи щети по апартаментите.

Часове по-рано президентът Володимир Зеленски призова своите сънародници да запазят бойния си дух и да не се отказват да защитават страната си, допълва ДПА.

"Необходимо е максимално внимание към отбраната, максимални усилия за държавата, максимална енергия, за да може Украйна да постигне целите си", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

За първи път тази година Украйна официално празнува Коледа на 25 декември, следвайки западния модел, а не вече само на 7 януари, в съответствие с православния обичай, отбелязва ДПА.

"Сега, преди Коледа, всички в нашата държава трябва да помнят, че това е време за концентрация, време за работа", каза Зеленски. Съдбата на страната ще се реши в областите Харков, Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, които бяха нападнати от Русия", посочи Зеленски.

Той обяви, че държавата дарява апартаменти на семействата на 20 украински герои. "Всеки войник, моряк и офицер, удостоен със званието герой, ще получи същото признание от държавата“, увери  украинският президент./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase