За две седмици цената на масовия бензин А95 се е увеличила с около 12 стотинки. При пропан-бутана увеличението е по-голямо - над 20 стотинки.

"Самото увеличение на международните пазари още не се е отразило на колонката при крайния потребител у нас. До края на месеца бензинът и дизелът ще бъдат с цена над 2,70 лв., а пропан-бутанът - над 1,20 лв.", прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

При пропан-бутана се отразява връщането на ДДС, което води до увеличение с 24 стотинки. Експертът не очаква цените на горивата да скочат до 3 лв. за литър.

Още по темата
"За да стигнем цени от 3 лв., трябва барелът да стане 100 долара, няма такива индикации. Ако се случи толкова висока цена, други производители се намесват на пазара и цената ще падне", успокои Хаджидимитров.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че цените на горивата у нас са по-ниски в сравнение с Гърция заради дерогацията за внос на руски петрол.

"Заради дерогацията "Лукойл" в България продава с 3-4% по-евтино от Гърция или Румъния. Но основната печалба от дерогацията я прибира една компания. Ако "Лукойл" прави печалба от 15 ст. на производство, нормалната е 4-5 ст. Тези 10 ст. може да влизат като данъци в нашия бюджет. Не сме видели още обещаните 500 млн. лв., дано да видим някакви приходи", каза Хаджидимитров.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase