Снимка: БГНЕС

Цените на горивата продължават сериозно да се покачват в разгара на отпускарския август, когато голяма част от българите тръгват на път за своята лятна ваканция.

Само за последната седмица дизелът е поскъпнал с 0,10 лв./л (3,94%) с тенденция на поскъпване, а масовият бензин А-95 – с 6 стотинки на литър, показва проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net. Повишението при пропан-бутанът е още по-сериозно - 0,23 лв./л (25,84%) с тенденция на поскъпване.

Още по темата
Погледнато на месечна база скокът при дизеловото гориво е скочило средно с 18 стотинки на литър, бензинът – средно с 13 стотинки, а пропан-бутанът с 0,25 лв./л с тенденция на поскъпване.

Според класацията по области, най-евтино в момента е горивото в областите Пловдив, Пазарджик и Перник. На обратния полюс са Разград, Кърджали и Смолян.

В столицата София средната цена на горивата е 2,68 лева за литър бензин А-95 и 2,63 лева за литър дизел. Пропан-бутанът се продава средно по 1,13 стотинки за литър.

Как е при комшиите?

През лятото пътуващите българи често отскачат и до съседните страни, където да прекарат своята ваканции. Така например в предпочитаната от нашите сънародници Гърция средните цени са 3,77 лв. за литър бензин и около 3,30 лв. за литър дизел.

Цените в Румъния са сравнително идентични с нашите – около 2,66 лв. за литър бензин и 2,81 лв. за литър дизел. По-евтино е в Турция -  2,20 лв. за литър бензин и около 2,22 за литър дизел.

На запад цените в Северна Македония са средно 2,57 лв. за литър бензин и 2,52 лв. за литър дизел, а в Сърбия съответно 2,95 лв.и 3,18 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase