Снимка: Getty Images

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че силите му са "освободили" напълно миньорския град Соледар в Източна Украйна, и добави, че те са убили около 500 украински войници, предаде Ройтерс.

"Бих искал да потвърдя, че територията на Соледар е напълно освободена и прочистена от подразделения на украинската армия. Украинските части, които не пожелаха да се предадат, бяха унищожени. Силите на "Вагнер" "убиха около 500 души. Целият град е осеян с труповете на украински войници", заяви Пригожин..

Пригожин каза това само минути след изказване от по-рано тази вечер на украинския президент Володимир Зеленски, в което той реагира с насмешка на твърденията, че руските сили са установили контрол над част града и добави, че битката за населеното място продължава.

Още по темата
Вчера Пригожин отново обяви, че силите му са превзели Соледар, но тогава допълни, че в центъра на града продължават да се водят боеве. Днес той не спомена нищо за продължаващи сражения.

Според генералния щаб на Киев боевете в района на Соледар продължават, предаде ДПА.

По-рано вчера говорител на източната групировка на украинската армия също отрече руските твърдения, че градът е паднал.

С цел да установи контрол над цялата Донецка област руската армия се опитва да прекъсне пътищата за снабдяване на украинските сили в Соладар и успоредно с това да атакува съседния град Бахмут, посочи украинското командване.

ЧВК "Вагнер" съобщи, че в Соледар е открито тялото на единия от двама британски доброволци, заминали за зоната на конфликта, за да помагат на украинците. За тях бе оповестено преди дни, че са изчезнали в Източна Украйна. Не се уточнява как се казва загиналият, но се посочва, че до тялото му са открити документи, принадлежащи на двамата изчезнали британски граждани.

"Вагнер" помести снимка към съобщението си, на която се виждат паспорти с имената на Андрю Бегшо и Кристофър Пари, двамата изчезнали британци./БТА, Владимир Сахатчиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase