Снимка: БГНЕС

Ръководителят на групата "Вагнер" заяви, че неистовите усилия на Русия да превземе град Бахмут в Източна Украйна са насочени към поемане на контрол над "подземни градове", които могат да се използват като бази за войски и танкове.

Изминаха повече от пет месеца, откакто Русия започна опитите си да превземе Бахмут, град за добив на сол, който според западни анализатори има малка стратегическа стойност. Според украински официални лица безмилостният обстрел и бруталните битки между къщи са унищожили повече от 60 процента от сградите. Силите на Кремъл също се опитват да превземат Соледар, град наблизо.

Миналата седмица Белият дом заяви, че подозира, че Евгений Пригожин, свързаният с Кремъл кетъринг магнат, който контролира Wagner Group, се опитва да поеме контрола върху мините в Бахмут по търговски причини. Наемниците на "Вагнер" играят основна роля в битката за града.

Пригожин обаче твърди, че мините в района ще се окажат жизненоважни за руската офанзива. "Системата от мини в Соледар и Бахмут, която всъщност е мрежа от подземни градове, може не само да задържи голяма група хора на дълбочина от 80-100 метра, но и танкове и бойни машини на пехотата, които могат да се движат там", написа той в Telegram през уикенда.

Пригожин, който е известен като "готвача на Путин", има предвид криволичещ лабиринт от пещери и солни мини, който се състои от повече от 160 км тунели. Те съдържат обширна подземна стая, която в по-спокойни времена е била домакин на футболни мачове и концерти на класическа музика. Пещерите също така приютяваха художествени галерии и подземна винарна, която спря производството едва след като президентът Путин нареди танкове в Украйна през февруари.

Коментарите на Пригожин дойдоха, след като 36-часовото "коледно прекратяване на огъня", обявено от Путин миналата седмица, беше нарушавано многократно от руските сили. Украинските военни съобщиха, че войските на Кремъл са обстреляли десетки обекти по фронтовата линия. Сред загиналите са 61-годишна жена и 66-годишен мъж, които бяха убити в Бахмут в петък. Повече от дузина души бяха ранени.

В събота, когато се отбелязваше Коледа в православната църква, The Times съобщава редица приближаващи руски ракети в Бахмут, а репортерите на медията там виждат черен дим, издигащ се иззад група сгради. Група украински войници спринтирали през заснежения път, за да се прикрият, предпазливи, че по пътя им има още ракети. Наблизо кръжал предполагаем руски разузнавателен дрон.

"Окупаторите искаха да съберат сили и да се възстановят по време на фалшивото коледно примирие", каза командир Скала, който отговаря за украински разузнавателен батальон, базиран в подземен команден център в Бахмут."

Това показва, че врагът също е изтощен. В Бахмут смъртта може да дойде по всяко време и от всяка посока. Докато хората се редяха на опашка за хуманитарна помощ, една ракета се приземи недалеч, острата миризма на експлозиви внезапно стана тежка в студения зимен въздух.

Почти постоянният обстрел обезчувстви много местни жители към страданието. "Вече не реагирам много, когато чуя експлозии или чуя за убити или ранени хора", каза Андрий, 42. "Чувствата ми са вцепенени."

Някогашните оживени улици сега са почти пусти. Малко над една десета от предвоенното население на Бахмут от 70 000 души все още е там, живее в руините на града, криейки се от руските ракети в мазета или в апартаменти. Това е пейзаж на опустошение, където тротоарите са покрити със счупено стъкло и метални останки от ракети. Линията на фронта, на която руските и украинските сили се бият за всяка къща, на места е само на стотици метри.

Тези, които остават, са предимно възрастни хора, много бедни или такива, които са твърде упорити, за да напуснат. Няма отопление, газ, електричество и течаща вода. Много хора използват малки печки на дърва, за да се опитат да отопляват домовете си при температури, които паднаха до минус 14C през уикенда.

Има малко рационални неща във войната на Путин в Украйна, но унищожаването на Бахмут подчертава нейния мрачен абсурд. Путин твърди, че е наредил танкове да влязат в Украйна, за да защитят рускоговорящите като тези в Бахмут, но сега точно тези хора страдат най-много от настъплението на неговата армия.

И руските, и украинските сили претърпяха големи загуби в Бахмут, спечелвайки на града прозвището "месомелачката". Изображения от дронове, които наскоро бяха публикувани в социалните медии, показаха телата на десетки руски войници, лежащи в поле близо до града. "Врагът се опитва да продължи напред върху собствените си трупове", каза генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на Украйна.

Много от бойците на "Вагнер", участващи в битката за Бахмут, са жестоки престъпници, които са били освободени от руските затвори в замяна на шестмесечна служба. Първата група новобранци е била амнистирана миналата седмица, каза Пригожин. Сред тях беше мъж, който излежаваше 14-годишна присъда за убийството на собствената си баба и скриването на тялото й в мазе.

"Бойците на "Вагнер", които заловихме, казват, че бивши затворници често са хвърляни в най-горещите точки без никаква подготовка", казва командир Скала. "Следват ги части, които стрелят по онези, които не искат да вървят напред. Това показва, че не много хора в Русия са готови да се бият в Украйна."

Насред опустошените от войната улици шепа улични търговци са поставили сергии, продаващи храна и дрехи на войниците. "Работя, когато мога", споделя Алексий. Той казва, че е купил апартамент в Бахмут само седмици преди началото на руската инвазия, като покупката е финансирана частично с пари, които е спечелил от бране на ябълки в Кент. Пострадала е от обстрел преди месеци.

На православната Коледа стотици хора се събраха в център за разходки в бивш боксов ринг, където могат да ядат безплатна храна и да се стоплят. Около дузина деца гледаха анимационни филми на телевизионния екран или играеха компютърни игри, звукът от приглушени експлозии понякога се чуваше през закованите с дъски прозорци.

Някои местни казаха, че вече не ги интересува кой контролира града. "Просто искам мир – искам Путин и Зеленски да преговарят", казва Халя, която е на 71 години. "Толкова много хора загинаха, толкова много деца. Всичко е унищожено."

Тя вдига рамене, когато е попитана как Украйна може да преговаря с Русия, докато нейните нахлуващи войски окупират части от страната. Кремъл каза, че не може да има мир, освен ако Киев не предаде четири региона в източната и южната част на Украйна, нещо, което президентът Зеленски изключи. Още преди войната Путин каза, че Украйна няма право да съществува като независима държава. "Не знам", отговаря Халя. "Не ме интересува. Просто искам нещата да се върнат както бяха."

Ще мине много време, преди животът в Бахмут да се върне към нещо подобно на нормалност. Освен това няма признаци, че битката за града затихва. В покрайнините на града, когато Коледа наближаваше, два украински щурмови самолета Су-25 крещяха в небето на път да бомбардират руски позиции. "Ще бъдем тук, докато не победим", казва Владимир, украински войник. "Какво друго можем да направим?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase