Снимка: БГНЕС

Руският олигарх Евгений Пригожин води своя собствена война в Източна Украйна. Неговото присъствие вече става все по-грубо и все по-шумно, докато официалната войска на Русия продължава колебливо своята инвазия в съседката си.

Той представя себе си и своята група наемници "Вагнер" като истински патриоти, за разлика от това, което той осмива като корумпираната и некомпетентна военна йерархия. Езикът става все по-груб, а залозите - все по-високи.

През последните няколко седмици Пригожин често е виждан близо до фронтовата линия в окупирания източен район на Донецк. Той доставя портокали на войските си или мрачно преглежда чувалите, пълни с трупове. Често той говори с бойците си на неприличен и понякога брутален език.

Още по темата

Той рядко пропуска възможност да нападне държавата. Някъде в Донецк миналата седмица Пригожин каза на своите бойци: "След като победим вътрешната си бюрокрация и корупцията, тогава ще победим украинците и НАТО... Проблемът сега е, че бюрократите и тези, които се занимават с корупция, няма да ни слушат сега, защото за Нова година всички пият шампанско."

За Пригожин главният бюрократ, който има предвид, е министърът на отбраната Сергей Шойгу.
Двамата изглежда са се скарали заради доходоносни военни договори, дадени и след това взети от Concord Group на Пригожин, както и противоречивата роля на Вагнер в Сирия.

Конфликтът в Украйна предостави на Пригожин възможност да разшири "Вагнер" и да обяви на обществеността собствеността си върху групата. Миналата седмица Пригожин каза в канала си в Telegram: "Аз създадох и управлявам ЧВК "Вагнер". Следователно отговорността за всички успехи или неуспехи е моя."

След като влезе в светлината на прожекторите през есента на миналата година, Пригожин противопостави грубата смелост на своите бойци с невдъхновяващото ръководство на Шойгу и военното му командване. След провала в Харков през септември, когато бързото украинско контранастъпление принуди руснаците да отстъпят, Пригожин каза в канала си в Telegram, че висшето командване трябва да бъде принудено да се бие "боси с картечници на фронтовата линия".

Шойгу не е виждан на фронта и е широко критикуван за неуспехите на т. нар. "специална военна операция" на Русия. Руските военни лидери бяха изправени пред необичайна публична критика миналата седмица за смъртта на неизвестен брой руски войници при ракетен удар в Макеевка, в Източна Украйна, припомнят от CNN.

За разлика от това, Пригожин показа популисткия нюх – дори се подигра с украинския президент Володимир Зеленски, когато той дойде в Бахмут миналия месец.

"Може би до вечерта ще успеем да се срещнем", каза той във видео в Telegram. "Седя, чакам те близо до Бахмут."

Пригожин също така отговори на съобщенията, че "Вагнер" ще бъде обявен за терористична организация от САЩ: "Както се казва, нека спящите кучета лъжат. Не събуждайте ЧВК "Вагнер", американци, докато още спи."

Извън правилата

Пригожин и "Вагнер" изиграха необичайна и неофициална роля в Русия на Владимир Путин. Той познава президента от 90-те години на миналия век, като и двамата са от Санкт Петербург. Пригожин спечели ценни договори като доставчик на храна в Кремъл и по-късно създаде руската ферма за тролове, известна като Агенцията за интернет изследвания, чиято мисия беше да се намеси в изборите в САЩ през 2016 г.

Но Пригожин, за когото се твърди, че е лежал в затвора през 80-те години на миналия век, винаги е бил "антиолигархът", ръководейки собствена наемническа операция в Сирия и в различни горещи точки в Африка. "Вагнер" е наел бивши полицаи, войници и авантюристи и е комбинирал обучителни мисии на места като Централноафриканската република с усилия за спечелване на доходоносни концесии за минерали. За Пригожин "Вагнер" е начин за печелене на пари и влияние. За Кремъл подобни операции са начин някои неща да бъдат свършени негласно.

Пригожин преди всичко е проницателен опортюнист. Конфликтът в Украйна даде на него и "Вагнер" шанс да повишат репутацията си и да внесат елемент в конфликта, който изглежда липсва на руската армия: ефективна пехота.

"Вагнер" бяха първите руски войски в град Попасна през пролетта и след това се преместиха на територия в Донецк, докато украинските войски се изтеглиха през лятото до сегашните си линии.

Руската армия не успя да регистрира никаква териториална придобивка през последните шест месеца, така че за Пригожин превземането на Бахмут или Соледар – два града в Донецк, които са атакувани от месеци – би било блестяща награда и още един шанс да засенчи Шойгу.

Пригожин каза в петък, че "изключително" неговите войски са постигнали предполагаеми успехи около Соледар през последните дни. И добави: "Бахмут е централната точка на Източния фронт и сериозен логистичен център. И нашата задача е да дадем възможно най-малко жертви и да унищожим врага колкото е възможно повече."

В заснет разговор с неговите бойци Пригожин попита провокативно: "Освен ЧВК "Вагнер", кой друг е тук?", а те отговориха: "Никой друг!"

(Може да не е случайно, че районът на Соледар има огромни запаси от гипс, минерал, използван в производството на торове и гипс. Африканските приключения на Пригожин често са се опитвали да използват военно присъствие за контрол на минералните богатства и някои операции на "Вагнер" в Сирия са се фокусирали върху ценни находища на нефт и газ.)

Амбициите на Пригожин не останаха незабелязани във Вашингтон. Заместник-помощник-министърът на отбраната на САЩ Лора Купър каза на брифинг в петък: "В близкото минало видяхме, че "Вагнер" напредва с по-бърза скорост от която и да е друга част в руската армия."

"Договорът им приключи"

Кампанията на "Вагнер" е брутална и проста. Миналата година Пригожин и неговите лейтенанти обиколиха руските затвори с пряка оферта: затворниците да се бият в Украйна за шест месеца и да получат помилване, вместо да се връщат обратно зад решетките. Тази необичайна сделка изглежда има благословията на Кремъл и е добавила повече от 30 000 бойци към редиците на "Вагнер", според групи за защита на затворите.

Самият Пригожин се обърна към група затворници, като каза, че "Вагнер" не позволява алкохол, наркотици и "сексуални контакти с местни жени, флора, фауна, мъже – всичко". През последните дни собствената му медия го показа да се среща с бивши затворници, чиито присъди включват убийство, които казват, че са "преродени" и са решили да се запишат във "Вагнер" за още шест месеца.

Той се сбогува с други, които са спечелили помилването си. "Те изпълниха договорите си с чест, с достойнство", заяви той. И след това на типично народен начин им каза: "Не пийте много, не употребявайте наркотици и не изнасилвайте мацки: или правете любов, или си платете за това."

Пригожин не се страхува от лоши новини и не захаросва руската кампания. Във видео, разпространено миналата седмица чрез собствената му медия FAN, се вижда как той преглежда черни чували с трупове, струпани на неразкрито място.

"Те загинаха героично", каза той. Но звучеше и брутално безразличен, добавяйки: "Договорът им изтече, те ще се приберат следващата седмица."

Не е ясно колко войници на "Вагнер" са били убити, но загубите със сигурност достигат стотици в това, което украинците наричат "месомелачката" на Бахмут.

Заобиколен от бойци на "Вагнер", Пригожин каза в началото на този месец в Telegram, че украинските сили превръщат всяка къща в крепост. "Така че момчетата се борят за всяка къща … понякога се борят със седмици за една единствена къща."

"Колко линии на (украинска) отбрана има? Ако кажем 500, това би било почти точно, нали?" добави Пригожин.

Руските държавни медии наскоро започнаха да отразяват изявите на Пригожин на фронтовата линия. Държавната информационна агенция РИА Новости предаде размяна, в която хората му казват, че им липсват превозни средства, боеприпаси и бронетранспортьори.

Дни по-късно Concord Group на Пригожин заяви в изявление, че неговата медия Patriot е била помолена да публикува негативна статия за него, без да разкрива кой е направил искането. Чрез своята пресслужба Пригожин предположи, че "хора в униформа може да ме дискредитират. Главно приближени на военните. Защото много от тях не могат да постигнат същата ефективност, която има "Вагнер"."

Той също така нанесе още един удар срещу богатия елит на Русия, като каза в канала Concord Telegram: "Дните на олигарсите така или иначе са преброени, защото тяхното отрицателно въздействие върху бъдещето на Русия беше ясно демонстрирано по време на специалната операция. Някои от тях воюват, а други купуват имоти в Европа."

Самата публична кампания на Пригожин, насочена срещу слабото представяне на руската армия, не е предизвикателство за самия Путин.

Анализаторът Татяна Становая от R.Politik отбелязва, че Пригожин "е частен бизнесмен, който разчита много на това как са структурирани отношенията му с властите. В резултат на това е в много уязвима позиция."

Становая казва, че е интересно, че губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт току-що е завършил основен курс на обучение при "Вагнер".

Но крайната игра на Пригожин не е ясна: дали той прави опит за сериозно политическо влияние или просто прокарва понякога непрозрачната програма на "Вагнер"? Това може да зависи от съдбата на неговите бойци в района на Донецк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase