fallback

В Украйна съзряха "намеци" за възможен ядрен удар от страна на Русия.

"Ако говорим за вербална ескалация, напрежението ескалира. С военни действия, особено с хипотезата, че ще има ядрен удар, това е несериозна работа. Украинците се опитват да привлекат внимание към конфликта, който имат с руснаците. В момента с предложението, което направиха руснаците на американците, с този "ултиматум", те преместиха световното обществено мнение от конфликта Украйна - Русия в отношенията между САЩ и Русия", заяви експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Там се отваря една вратичка, защото руснаците казват, че ако те не го приемат, ще пристъпят към контразаплахи от тяхна страна. Путин колкото е прогнозируем, толкова е и непрогнозируем. Той винаги, когато казва нещо, го прави, но никой не може да разбере кога и по какъв начин ще го направи", изтъкна проф. Чуков.
 
Опитва ли се Путин да провокира конфликт?
 
"Не. Просто военните учения на НАТО и на американците стигнаха до такава точка на руските граници, в която вече крилатите ракети са съвсем неприемливо близо за руснаците и могат да стигнат до големите градове на Руската федерация", посочи експертът по национална сигурност.
 
"Всички искат да разговарят с Путин, защото руснаците казаха, че ще разговарят само със САЩ, а на втори план остават преговорите с НАТО", уточни той и добави, че със санкции нищо вече не може да се направи.
 
"Китай е военно-индустриална държава. Русия е военно-енергийна държава, а САЩ са военно-финансова държава. Именно финансовият елемент на американското могъщество започва да се намалява. Ако доларът преди беше резервна валута в целия свят, в момента се е свил до 60%", смята проф. Чуков.
 
Експертът е категоричен, че в момента ставаме свидетели на геополитическо преформатиране на света.
 
Къде е мястото на България в този конфликт? 
 
"Естествено, че е застрашена страната ни. В момента, в който започнат да се вкарват нови контингенти, всички тези военни обекти стават "легитимна" цел на руските ракети. Всеки трябва да си прави сметката, когато се съгласява да участва в тази конфронтация. В момента всичко зависи от тези, които сме си избрали на изборите", каза още гостът в студиото.
 
Проф. Чуков смята, че Русия няма да нахлуе в Украйна.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 2 години

Преди няколко години американски танкове направиха нещо като парад по крайбрежната улица на Нарва, Естония. на 250 м, през реката, зад неработещия вече мост, се намира руския град Иван-город. ПИТАМ, ТЕЗИ КРАВАРСКИ НАГЛЕЦИ КАК НЯМАТ СРАМА ДА ГОВОРЯТ ЗА СТРУПВАНЕ НА РУСКИ ВОЙСКИ НА РУСКА ТЕРИТОРИЯ!! Браво на Путин, че им скръцна така, че тези говедари се сепнаха!

161

Анонимен

преди 2 години

Мястото на Бг ще е Пръста там където скърца Вратата

160

мястото

преди 2 години

на България е на Балканите

fallback