Снимка: БГНЕС
На фона на масовите протести в Беларус президентът Александър Лукашенко отново е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде БНР.
 
За последното денонощие това е вторият телефонен разговор между Владимир Путин и Александър Лукашенко.
 
Двамата лидери пак са обсъдили създалата се в Беларус ситуация след президентските избори, включително с оглед на оказвания върху републиката натиск отвън, пише още в официалното съобщение на Кремъл.
 
От руска страна е била потвърдена готовността за съдействие при решаването на проблемите съгласно Договора за създаване на Съюзната държава, а при необходимост и по линия на Организацията на Договора за колективна сигурност.
Още по темата
 
Освен Русия и Беларус страни, които участват в споразумението, са Армения, Казахстан, Киргизия и Таджикистан.
 
То предвижда оказване на военна помощ при заплаха от външна военно-политическа агресия и международен тероризъм.
 
Въоръжените сили на Беларус предприеха предислоциране на част и формирования на сухопътните сили към държавната граница с Полша. В Колоните могат да се видят армейски камиони и бронирани автомобили. Властите в Беларус се притесняват от външна намеса от западните страни, това пише руският вестник "Московский Комсомолец", цитиран от Агенция "Фокус". 
 
Очевидци твърдят, че са видяли колоната от бронирани превозни средства на въздушно-десантните войски да се движи към полската граница. 
 
По-рано президентът Александър Лукашенко обяви, че войските ще бъдат предислоциране от изток на запад. В интервя пред медиите президентът заяви, че парашутистите от Витебск ще бъдат изпратени в Гродно заради създалата се напрегната ситуация в западната част на страната. 
 
"Това, което се случва в тези територии, не можем спокойно да наблюдаваме това. Нашите военни също се притесняват от този проблем. Затова ще поискам допълнително, с оглед напрегната ситуация по западната граница, да прехвърлим въздушната бригада от Витебск в Гродно", каза още Александър Лукашенко.
 
Той заяви, че западните държави се подготвят за военна агресия срещу Беларус. Лукашенко смята, че "войските на НАТО движат танковете си пред нашите порти".

Коментари Напиши коментар

184

Анонимен

преди 1 година

*** мошенника. Почна се с комунситпексата лъжа. Кво Нато? Ква врата? Дреме му на Нато за вас. Ракетите са вече с 10к км обсег... Не им е нужно на Нато да са на границата ви.Хората просто не ви искат режима вече. Искат да живеят свободно. Последните *** осъанхате там от едно минало време.

183

Диана

преди 1 година

Лукашенко не трябва да се поддава на уличен натиск, но би могъл да прояви доблест, отчитайки неадекватните действия на полицията му към мирните демонстранти. Би било достойно той да се съгласи на повторни избори под наблюдението на чуждестранни наблюдатели вкл. такива от Русия /за баланс на страните/. В подобни ситуации достойните хора си подават оставка, но, според мен, в случая това би се тълкувало от много хора като поддаване на натиска на улицата...

182

В Беларус

преди 1 година

им правят Украински сценарий. Ако Лукашенко се поддаде и пуснат момичето да стане президент просто страната ще се разцепи на две. Путин ще вземе неговото. Не може да допусне НАТО да му се разположи по границите. Затова бяха там ония от "Вагнир" за всеки случай. Обаче изглежда Лукашенко е обещал да спечели изборите и да не допусне ЦРУ да му направят пуч.