Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

56 нови случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените са 1290, 22 случая са от София. Това съобщиха на брифинг от Оперативния щаб.

Още по темата

3 нови случая на заразени деца - две в Дупница и 1 от Видин.

Активните случаи са 1030, в 11 области на страната.

От новите случаи 56 случаи в болница са 14.

От тези 56 в София са 22, от които хоспитализираните са двама във ВМА и амбулаторните са 20.

В Кюстендил случаите са 13, там имаме ново огнище. Дванадесет са от региона на Дупница.

Във Видин – 5 нови случая, без медицински персонал, Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевград – 3, Русе – 2.
Очаквайте подробности.

Следвайки математическите модели, България преживя един пик, който беше в началото на април, след което имаше снижаване и в момента се катерим към следващия си пик. Факт е, че достигнахме стойности, които досега не бяхме, каза председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Всяко разхлабване на мерките би довело до осложняване на епидемиологичната обстановка. Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до осложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също", обясни Мутафчийски.

Вниманието на здравните власти трябва да е много изострено към потушаването на огнища като тези в предприетата навреме.

"Това ще е бъдещето“, посочи той.

А на въпроса дали ще бъде отменено извънредното положение преди 13 май, проф. Мутафчийски коментира, че това е политическо решение, а не на Щаба.

Главният здравен инспектор проф. Ангел Кунчев добави, че с или без извънредно положение, мерките ще останат същите.

Относно масовото тестване в столичните квартали "Филиповци" и "Факултета", директорът на РЗИ - София обяви, че данните са много обещаващи. Ограничени са семейните огнища, както и разпространението на заразата в квартала. Има положителни проби за коронавирус сред служители на столичния градски транспорт. Изследвани са над 600 души, а процентът на заразени е под 1.

От Щаба препоръчват на Министерство на здравеопазването да се направи проучване в Пловдив, тъй като градът е по-средата - има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase