Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски изрази надежда, че може да бъдат отворени парковете за разходка на деца с родители при спазване на съответните изисквания.

Националният оперативен щаб ще препоръча кметовете да определят реда и подробностите за посещение на паркове. Това ще стане след експеримент, който ще се проведе неделя в столицата.

Той ще покаже дали ще отворят парковете за разходка на родители с малки деца.

"В неделя ще се проведе учение или експеримент, при който ще се създаде организация за посещение на паркове. Ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва. Искрено се надяваме, че хората ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парковете", каза на ген. Венцислав Мутафчийски.

На въпрос каква какво се разбира под "малки деца" и каква ще бъде възрастта, той отговори, че годините ще бъдат определени от кмета.

Още по темата

„Нашата препоръка ще бъде градоначалниците във всеки град да определят реда и подробностите по посещението на такива места“, поясни той.

„Тази сутрин четох, че в Австралия отново са забранени плажовете, защото се оказва, че се спазват мерките за физическа дистанция известно време, след което има нарушения и съответно властите взимат мерки“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза вчера, че голямата ѝ болка са децата в извънредното положение и заради това е направена подготовка, за да могат да излизат в парковете и градините в определени часове.

Все пак се чакало разрешение от Националния щаб за борба с коронавируса, защото „никой няма да ги пусне на своя глава, защото не иска обвинения, че е причина за нови заразени“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase