Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са били засечени по клетките на мобилните оператори в района на язовира в Негован, където бяха открити разчленените трупове на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна.

Освен тях там са били и стотици други хора в определен период, за който се е предполагало, че жертвите са убити. От всички, които са проверени, Пламен и Георги са с най-рисков профил - и двамата са криминално проявени, а първият е и осъждан за притежание на незаконно оръжие.

Така разследващите започват да следят всяка крачка на двамата строителни работници 7 дни, преди да стане ясно кои са жертвите, пише "24 часа".

Шляпашки и Нанчев са подслушвани и следени, анализирани са контактите им. Освен това експертиза на бидоните край язовира отвежда разследващите до магазина, от който са купени. Пламен и Георги са снимани от охранителните камери на обекта.

Още по темата

Когато МВР получава сигнал, че Йордан Атанасов и съпругата му Марияна са изчезнали, става ясно, че един от мъжете - Георги Нанчев, често е говорил по телефона с бившия треньор по борба.

Този факт, както и маршрутът на движение на двамата арестувани до Негован, установен по клетките на мобилните оператори, заковава убийците и те са задържани.

Тогава става ясно, че са се познавали отдавна и са правили ремонти в жилищата на жертвите си.

Георги и Пламен са признали всичко, след като в началото се опитвали да прехвърлят вината за убийствата един на друг, разпитвани в отделни стаи.

В четвъртък Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу двамата строителни работници за убийствата на Йордан и Марияна Атанасови.

Мотивът им е бил да вземат пари, бижута и други ценности от семейството.

Според признанията на майсторите двамата са планирали престъплението месеци наред. Шляпашки и Нанчев са били наемани от бившия борец да ремонтират няколко от апартаментите му в София. С Георги Нанчев се познавали от поне 15 г., когато Йордан се завърнал в родината от Нигерия, където е водил националния отбор по борба.

В разговор Йордан споделя с майсторите, че е продал един от апартаментите си в столичния кв. “Гоце Делчев”.

Търсил банка, в която да вложи парите на депозит, но лихвите били нищожни и затова ги държал вкъщи. Освен това се разплащал с тях винаги кеш. Това направило силно впечатление на Шляпашки и Нанчев, които вече били доверените майстори на семейство Атанасови. Бачкаторите решили да ограбят работодателите си.

На 14 юли имали среща в апартамента им в столичния кв. “Иван Вазов”. Вместо да говорят за ремонти, двамата извадили пистолети и поискали парите. Пламен Шляпашки е застрелял и двамата в главите с по един изстрел.

Никой от съседите не е чул, защото пистолетът е със заглушител. Убити са от упор. След това започнали да тършуват из жилището, прескачайки труповете им. Намерили дребна сума - около 2 хил. лв., златни бижута и други семейни ценности, които са открити в сряда в дома на Георги Нанчев.

След като убиват Йордан и Марияна, майсторите започват да заличават следите си. Борецът е едър човек и не можели да го изнесат, без това да направи впечатление. Затова вкарали труповете в банята и започнали да ги режат на парчета, като ползвали триони и ножове. Разчленените части сложили в няколко найлонови торби за строителни отпадъци. После се върнали в апартамента с почистващи препарати и започнали да мият остатъците от кръв, както и да подреждат. Заключили и излезли от апартамента.

Пренесли торбите в черния джип “Тойота” на Георги Нанчев, в който предварително е имало бидони. Натъпкали останките в тях и потеглили към водоема в Негован, като са минали през цяла София. На брега на язовира изхвърлили бидоните.

През цялото време, докато са били следени от криминалистите, Шляпашки и Нанчев не давали вид, че са извършили зверското престъпление. Спокойно си ходили на работа, живеели нормално, обичали да хапват заедно.

Сигналът за липсващите съпрузи Йордан и Марияна е получен от близка на дъщеря им, която вече е пътувала от Нигерия за България. Тогава станала ясна и връзката на следените бандити с жертвите.

Арестувани са в сряда сутринта в къща в село Джурово до Правец, където са наети да сменят дограмата. Разследващите неслучайно избират това място, защото няма опасност при задържането да пострадат случайни граждани, ако Георги и Пламен окажат съпротива.

После двамата правят пълни самопризнания. В сряда вечерта Пламен Шляпашки води разследващите и до работното си място в Техническия университет, където е нает по поддръжката. Там е незаконният пистолет със заглушителя, с който е застрелял жертвите си.

Пламен, който е сочен за стрелеца, е леворък, научи “24 часа”. Това обяснява защо и двамата убити са простреляни леко вляво в главата - мъжът над лявата вежда, а жената в тила, но пак от тази страна. Куршумите са 7,65 мм.

Разследването продължава. От жилището на Йордан и Марияна Атанасови са иззети достатъчно биологични следи от тях. Само за два дни разследващите намират огромен брой други доказателства за вината на Пламен и Георги освен собствените им самопризнания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase