Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС са категоричен фаворит за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

Най-сериозната щета, която търпят от сглобката са ПП-ДБ. Те се явяват донор за избиратели на други партии, но не привличат избиратели от тях.

Това заяви социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова пред bTV. Тя представи проучване реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април-2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

Тя обясни, че нагласата за гласуване на хората зависят от няколко фактора: изключително сгъстения цикъл на провеждане на изборите, публичните скандали преди, по време и след ротацията и таймингът на сезоните. Ако хората имат желание, те ще отидат до урните да гласуват, посочи Димитрова.

„Алфа Рисърч“ констатира, че ще има избирателна активност за националните избори около 40%, а за европейските избори – 35%. Националните избори теглят нагоре и европейските избори, отчете тя, която очаква все пак малко по-висока избирателна активност за националните избори.

Електоралните нагласи за НС: ГЕРБ-СДС влизат като фаворит с 25.4%, следвани от ПП-ДБ със 17.5%, ДПС – 14.9%, „Възраждане“ – 14.6%, БСП – 8.5% и ИТН – 5.2%.

Големият проблем за коалицията на ГЕРБ-СДС ще вотът в София. Основният проблем на ДПС е да накара избирателите си да отидат до урните. „Възраждане“ например привличат избиратели от други политически сили. Има потенциална възможност част от избиратели на „Възраждане“ да отидат в посока ИТН, Солидарна България и Левицата.

По отношение на европейските избори Боряна Димитрова посочи, че картината е сходна с националните избори. Електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент са следните: ГЕРБ-СДС води с 25.1%, ПП-ДБ с 18.5%, Възраждане с 14.8%, ДПС с 14.4%, БСП с 8.0% и ИТН с 4.8%.

Границата за евродепутат е 5.88%, докато за парламент малко над 4%. ГЕРБ и ДПС вероятно ще запазят евродепутатите си, ПП-ДБ могат да имат трима сигурни евродепутати, а големият губещ ще е БСП на европейските избори. Вероятно е „Възраждане“ също да изпратят свой човек в Брюксел.

Проучването е реализирано със собствени средства, проведено в периода 25 април - 2май, сред 1 000 пълнолетни граждани в цялата страна, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирани интервю с таблети по домовете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase