Снимка: Reuters
fallback

Днес в Истанбул предстои важен вот за контрола на над 16-милионния мегаполис, най-важния в страната. Над 10,5 милиона избиратели са призовани отново да се явят пред избирателните урни, за да определят кой да бъде бъдещият кмет на града.

Водещите кандидатури са две - на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и на Екрем Имамоглу от опозиционния алианс, който спечели поста на 31 март с превес от около 13 хиляди бюлетини, предаде БТА. Висшата избирателна комисия обаче анулира предишния вот и разпореди повторно гласуване за кмет на Истанбул, което ще се проведе тази неделя.

Макар и от местно естество, вотът е от решаващо значение за цяла 82-милионна Турция. Досега няма аналог, при който местни избори да са били арена на такава ожесточена борба, каквато се води от 31 март насам в страната.

Важността на вота в неделя несъмнено надхвърля значението на обикновени местни избори. Защото става дума за избор не просто на кмет на голямата община на Истанбул, а за контрола над мегаполис, който с бюджета си от 8,8 милиарда долара представлява ковчежницата на Турция. По официални данни 31 процента от брутния вътрешен продукт на страната се произвежда в Истанбул. Оттук следва и добилото популярност определение, че "който владее Истанбул, владее Турция".

Истанбулци зашлевиха Ердоган веднъж... Ще го сторят ли отново?

Казано направо, управляващата ПСР ще се бори в неделя не само да получи реванш за поражението на своя кандидат на 31 март, а и за да запази контрола над Истанбул, който държи в продължение на 25 години. Опозицията пък ще се бори да постигне ново надмощие и да утвърди с още по-голяма разлика превъзходството на своя кандидат Екрем Имамоглу. На 31 март разликата между двамата бе от едва 13 хиляди бюлетини в полза на опозицията.

На изборите в неделя Йълдъръм и Имамоглу ще се борят за гласовете на милион и седемстотин хиляди избиратели, които не са упражнили правото си на глас на предишните избори на 31 март. Именно броят на негласувалите може да промени изхода от гласуването, т.е. на 23 юни предстои "битка за 1,7 млн. избиратели", както коментира неотдавна известен анализатор.

Досега в Турция не се помни подобна ожесточена кампания за местни избори, които нямат решаващо значение за властта както парламентарните. За вота на 31 март турският президент Реджеп Ердоган лично водеше кампанията за Бинали Йълдъръм с много остра реторика срещу опонентите, стигаща понякога до войнствени изрази. Но след поражението на 31 март, по повод на което близки до властта медии коментираха, че острата реторика е отблъснала част от електората, държавният глава промени тактиката. Той спря да агитира и предостави терена на Йълдъръм. Дни преди изборите обаче Ердоган отново излезе на преден план в кампанията на ПСР, което според наблюдатели се дължи на слабото, по думите им, представяне на Йълдъръм на телевизионния дебат миналата неделя.

Oще по темата

Подобно на президента, кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм в последните дни се проявява активно на митинги в няколко от критичните райони на Истанбул, населени главно с преселници от вътрешността на страната и кюрдско население. В последните дни кандидат-кметът на ПСР непрекъснато обещава нови придобивки на жителите на града, включително намаляване на цената на природния газ, поевтиняване на картите за градския транспорт и т.н., и провежда срещи с водачи на религиозните фондации и на кюрдските кланове, за да повлияят на своя електорат да гласува за него.

Спечелилият кметския пост на Истанбул на 31 март Екрем Имамоглу на свой ред ползва най-ефективното оръжие - темата за икономическата криза, обхванала Турция, разхищенията, корупцията на властта. Отделно, той печели симпатии и покрай усещането, че ВИК е извършила несправедливост спрямо него, отнемайки му мандата.

Предизборният слоган на Имамоглу "Всичко ще бъде много хубаво" доби широка публичност. Със своите действия, насочени към обединяване на хората в обществото, разединено от политиката на ПСР на противопоставяне, опозиционният кандидат среща голяма подкрепа не само в Истанбул, но и в цяла Турция. В негово лице електоратът вижда надежда за промяна на системата на корупция и шуробаджанащина, която е довела до недоволство сред избирателите, смятат анализатори.

Изследване на социологическата агенция Конда преди изборите прогнозира, че Имамоглу ще засили преднината си на изборите в неделя. Директорът Бекир Агърдър смята, че опозиционният кандидат-кмет ще увеличи значително разликата срещу Бинали Йълдъръм, която според него този път може да надхвърли 100 хиляди гласа.

Още една агенция, Метропол, огласи през последните дни подобна прогноза. Според изследване на тази агенция за Имамоглу се очаква да гласуват 51,2 на сто от избирателите, а за Йълдъръм - 39,7 на сто. 98 процента от електората на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) се очаква да подкрепи собствения си кандидат Имамоглу, докато в ПСР 80 на сто от електората ще гласува за издигнатия от тази партия Бинали Йълдъръм.

Според оценки решението на ВИК за повторение на изборите е засилило подкрепата за Имамоглу в сравнение с тази отпреди 31 март. Според агенцията за разлика от предишния вот около 18 на сто от електората на Партията на националистическото действие, която е в предизборен съюз с ПСР на Ердоган, ще се въздържи от гласуване в неделя. Като причина за това се посочва кампанията на Бинали Йълдъръм, който отиде на крака при кюрдите в Диарбекир, за да ги агитира да гласуват за него. Не без значение е и "подхванатият флирт на ПСР" с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който в писмо от затвора призова кюрдите да останат "неутрални" на вота в неделя, т.е. да не гласуват за Имамоглу, както по-рано призова бившият съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ.

Турският президент в коментар по повод призива на Йоджалан посочи, че в прокюрдската партия се води борба за надмощие между Йоджалан, който от 20 години е в затвора, и Селяхаттин Демирташ.

В същото време турският президент Ердоган заплаши, че Имамоглу може и да не стане кмет на Истанбул, дори да бъде избран, ако бъде осъден от валията на окръг Орду заради неотдавнашен конфликт между двамата. Според публикации в турските медии конфликтът се разразил, след като валията не позволил на Имамоглу да ползва ВИП-салона на летището в Орду, в отговор на което кандидат-кметът си послужил с обидни квалификации по адрес на окръжния управител.

Битуващото мнение в медийното пространство е, че ПСР не е сигурна в изхода от вота в своя полза и това подклажда войнствената реторика.

Близкият до ПСР анализатор Абдюлкадир Селви от в. "Хюриет" определя предстоящия в неделя вот като исторически. В свой анализ той пише, че отнемането на мандата на Имамоглу и назначаването на нови избори е наклонило силно везните в полза на опозицията.

"В средите на ПСР се коментира, че Бинали Йълдъръм през последните дни е повишил леко подкрепата си. Но те не са сигурни дали това ще е достатъчно, за да спечели Йълдъръм кметския пост. Това е причината, която накара Ердоган през последните дни да поднови агитацията си", пише той.

В същото време анализаторът отбелязва, че президентът и през последните дни отново е пуснал в ход разединяващата обществото реторика.

По всичко личи, че в неделя ще бъдем свидетели на действително решаващ вот в историята на местните избори в Турция. И макар резултатът от него засега да не е известен, едно е сигурно - народът ще се стече масово към урните в неделя. Очакванията са избирателната активност да достигне 90 на сто.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Кратун

преди 4 години

Имамоолу води с около 500 000 гласа към 19:15 часа

43

Анонимен

преди 4 години

Турците ще избират, докато султана им не спечели .. муахахахаа

42

От бореца

преди 4 години

Не може да коментираме развитието на проказата в анадола, а да на виждаме прокажените които пълзят в покрайнините ни.!. ( resident evil)

fallback